Crazy Rich Asians

Filmtips: Crazy Rich Asians, King Kong en Half Baked

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

We zetten een aantal recent op Netflix verschenen films op een rij. Met deze week: schatrijke Aziaten, prehistorische monsters, en drugsdealende wietrokers.

King Kong (2005)
Acteurs: Naomi Watts, Adrien Brody, Jack Black
Regie: Peter Jackson

Na het gigantische succes van Lord of the Rings had Peter Jackson genoeg krediet opgebouwd om eindelijk zijn grote passieproject te verwezenlijken: een remake van King Kong, de zwart-wit klassieker uit 1933. Het resultaat is een avonturenepos dat wat aan de lang kant is, maar met liefdevolle ambacht en veel aanzien voor het origineel werd gemaakt. Jack Black speelt een Orson Welles-achtige filmmaker die een actrice (Naomi Watts) en een scenarist (Adrien Brody) meesleurt naar Skull Island, alwaar ze stuiten op prehistorische monsters en een enorme gorilla. De bewegingen van Kong werden gedaan door Andy Serkis, die in Lord of the Rings de motion-capture deed voor Gollum. Serkis is tevens met zijn eigen gezicht te zien als schipskok Lumpy.

Crazy Rich Asians (2018)
Acteurs: Constance Wu, Henry Golding, Michelle Yeoh
Regie: John M. Chu

Aziaten doen het de laatste jaren erg goed in Amerika: Netflix had succes met de romkom Always Be My Maybe en Parasite wist de Oscar voor beste film te winnen. Die opmars werd echter ingezet door het grote succes van Crazy Rich Asians, dat in 2018 uitgroeide tot de succesvolste romkom van het decennium. In de film ontdekt Rachel (Constance Wu uit Fresh off the Boat) dat haar vriend Nick (Henry Golding) uit een rijk milieu komt en door vrijwel iedereen begeerd wordt. Veel acteurs uit de Aziatische cast kwamen na de release weer vol in de spotlights te staan: Awkwafina speelt nu op tv de hoofdrol in Nora from Queens, Michelle Yeoh krijgt een eigen Star Trek-serie en Gemma Chan scoorde een rol in de Marvel-film The Eternals.

Half Baked (1998)
Acteurs: Dave Chappelle, Jim Breuer, Guillermo Diaz
Regie: Tamra Davis

Geflopte stoner-komedie van Tamra Davis (ze regisseerde onlangs wat afleveringen van Dead to Me) die inmiddels een soort cultstatus heeft bereikt. Thurgood Jenkins (Dave Chappelle) is een schoonmaker in een laboratorium, waar hij stuit op ongekend sterke superwiet. Wanneer zijn maatje Kenny in de bak belandt ziet hij zich genoodzaakt om samen met zijn vrienden (Jim Breuer en Guillermo Diaz) het spul te verkopen om hem vrij te krijgen. Vooral geestig zijn de cameo's van bekende namen (Snoop Dogg, Jon Stewart, Janeane Garofalo) als verschillende typen wietrokers. Bekijk na afloop op Netflix de Mark Twain Award-special met Chappelle, waarin zijn coscenarist Neal Brennan in een hilarische anekdote het schrijven van de film nog even aanhaalt.

Lees ook