Elizabeth Is Missing

Elizabeth is Missing: origineel maar frustrerend mysterie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De dementerende Maud weet het zeker: Elizabeth, haar beste vriendin, is kwijt. Maar wie wil naar haar luisteren?

Het geheugen van de tachtigjarige Maud (Glenda Jackson, Women in Love, Sunday Bloody Sunday) is niet wat het geweest is. Haar hele huis hangt vol met briefjes met dingen die ze niet mag vergeten, of die ze juist niet meer moet doen. ‘Doe de deur op slot’, zegt de één. ‘Geen toast meer’, waarschuwt de ander. Ondertussen heeft ze steeds vaker flashbacks naar vroeger, naar de tijd dat ze nog met haar oudere zus Sukey (Sophie Rundle, Peaky Blinders, Gentleman Jack) thuis woonde. Toch weet Maud één ding heel zeker: Elizabeth, haar beste vriendin, is verdwenen. Maar als vrouw met gevorderde dementie wil niemand echt naar haar luisteren. Niet haar dochter (Helen Behan, This Is England), niet de politie en zelfs haar meelevende kleindochter (Nell Williams, Blinded by the Light, de jonge versie van Cersei in Game of Thrones) niet. Maar Maud laat het er niet bij zitten. Gewapend met haar vele notitieblaadjes gaat ze op onderzoek uit.

https://www.youtube.com/watch?v=d2ejTIsfBeA&feature=emb_logo

Het is zeker een vruchtbaar idee. Een kwakkelend oud dametje volgt in de voetsporen van Sherlock Holmes en Miss Marple, maar heeft door haar dementie moeite alle aanwijzingen te volgen. De sporen zijn als voetstappen in de branding. Het ene moment zijn ze er, het volgende zijn ze weg. Of had ze eerder ergens anders voetafdrukken in het zand gezien? Wat niet helpt is dat ze steeds vaker gekweld wordt door oude jeugdherinneringen, aan een eerder mysterie waarbij ook iemand spoorloos verdween. Jackson is voortreffelijk als Maud, zo moeiteloos springt ze heen en weer tussen vastberadenheid, verwarring, woede en frustratie.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Toch komt het verhaal wat betreft uitvoering niet goed uit de verf. Er zit één heel groot toeval in dat beide mysteries netjes aan elkaar verbindt. Tegelijkertijd maken de vele gaten in de plot dat je als kijker aan het einde nog steeds niet helemaal zeker weet wat er nu daadwerkelijk is gebeurd. Wellicht dat die omissies beter werken in boekvorm (de film is gebaseerd op de gelijknamige debuutroman van Emma Healey), waarbij je als lezer ook echt in het hoofd van een dementerend personage duikt. In de film voelt het bewust weglaten van bepaalde cruciale informatie precies als wat het is: een makkelijk plotmechanisme.

Elizabeth Is Missing, op 18 september 2021 te zien op NPO 2

Lees ook