TomAdelaar

Een profiel van alleskunner Chris Peters

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Acteur Chris Peters breekt door met zijn rollen van artistieke Amsterdammers, maar in Tom Adelaar speelt hij net zo makkelijk een gladjanus.

Geloof het of niet, maar die leipe Amsterdammer die droogneukend in het gras ligt in de videoclip van ‘Drank & Drugs’ van rapper Lil’ Kleine, is dezelfde acteur die zo gevoelig en aangrijpend Tonio van der Heijden neerzet in de film Tonio uit 2016. We hebben het hier over Chris Peters, die nog maar 24 jaar oud is en maar net afgestudeerd aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie, maar zich al stevig op de kaart heeft gezet van de Nederlandse film- en theaterwereld.

Deze zomer stak Peters op het rondreizend theaterfestival De Parade de draak met zijn imago in de voorstelling Allemaal mensen #6 van Toneelgroep Oostpool in Arnhem. Met collega Casper Nusselder speelde hij twee acteurs die in dialoog gaan over het vak. Peters stelde zich hier op, aldus de recensies, als een ‘breedsprakig grachtengordelkind’, een ‘highbrow figuur met een kunstpaus als vader’. Wie is Chris Peters en waarom is hij zo snel doorgebroken?

Het imago zal mede bepaald zijn door Tonio, de doorbraakfilm van Chris Peters uit 2016. Hiervoor werd hij gekozen om de zwaarbeladen rol te spelen van de in 2010 verongelukte Tonio van der Heijden. Vader A.F.Th. van der Heijden schreef er een monumentale roman over, die Paula van der Oest mocht verfilmen met Pierre Bokma als A.F.Th. Kortom, nogal een prestigieuze onderneming.

Chris Peters in Tom Adelaar

In interviews zou Chris Peters aangeven hoe eng hij het vond om meteen te moeten spelen met een acteergigant als Pierre Bokma, maar critici waren het erover eens: Peters houdt zich uitstekend staande. Hij zet Tonio neer als een innemende, artistieke jongen, nog zoekend naar zijn plek in het leven, experimenterend met fotografie, poserend als schrijver Oscar Wilde voor een schoolproject. Veelzeggend is een scène aan het begin van de film, waarin vader en zoon elkaar gedag zeggen op de gracht na een gezellig etentje in de Amsterdamse binnenstad. ‘Ik wilde nog zeggen: ik ben heel blij met jullie’, zegt Tonio tegen zijn vader, die niets terugzegt maar wel zijn zoon op de wang zoent en trots op de borst klopt. Adri duikt met moeder Mirjam (Rifka Lodeizen) de taxi in, terwijl Tonio zijn fiets van het slot haalt. Het is een teder moment, maar tegelijk een onheilspellende vooruitwijzing naar het ongeluk dat Tonio op een latere dag in zijn leven zal krijgen.

Lees ook