Anton Yelchin

Een profiel over de in Rusland geboren – Amerikaanse acteur: Anton Yelchin

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Anton Yelchins ster in Hollywood was rijzende, tot een tragisch auto-ongeluk een einde maakte aan het leven van de – in Rusland geboren – Amerikaanse acteur.

Er ging een schok door Hollywood op 19 juni 2016, toen bekend werd dat acteur Anton Yelchin om het leven was gekomen bij een auto-ongeluk.

Yelchin werd verpletterd door zijn eigen Jeep Grand Cherokee, die geparkeerd stond op de oprit van zijn eigen woning, maar achteruit rolde. Op noodlottige wijze kwam de acteur klem te zitten tussen zijn auto, het tuinhek en de brievenbus. Anton Yelchin werd niet ouder dan 27 jaar, waardoor de associatie met de zogenoemde ‘27 club’, de lijst van artiesten die overleden toen zij 27 jaar waren, al snel gemaakt is. Maar in tegenstelling tot mensen als Kurt Cobain, Jimi Hendrix, Janis Joplin of Amy Winehouse, was de doodsoorzaak bij Yelchin niet het gevolg van een rock-’n-roll-levensstijl, maar van gewoon gigantische, stomme pech.

De ontzetting op het nieuws was dan ook groot, bij zowel familie als collega’s uit de filmwereld. Zijn ontroostbare ouders begonnen een rechtszaak tegen Fiat Chrysler, omdat zij de autofabrikant verantwoordelijk hielden voor de dood van hun zoon; er zouden soortgelijke incidenten zijn geweest waarbij de auto’s na het parkeren wegrolden. Collega-acteurs reageerden geëmotioneerd: ‘Dit is volledig vernietigend geweest voor de hele Star Trek-cast,’ aldus acteur Zachary Quinto die samen met Yelchin in drie Star Trek-films speelde. ‘Anton was een van de meest open en intellectueel nieuwsgierige mensen die ik kende’. John Cho, ook uit Star Trek, noemde Yelchin ‘een echte kunstenaar – nieuwsgierig, prachtig, moedig.’

Anton Yelchin in Star Trek

Lees ook