Twan Huys

Dit mag je van het nieuwe Late Night met Twan Huys verwachten

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Oud-hoofdredacteur van Nova, Carel Kuyl, buigt zich over de slagingskansen van Twan Huys als anchor van Late night. ‘Twan is een terriër.’

Het was de afgelopen maanden een geliefd onderwerp bij de koffieautomaten in Hilversum. Wat had RTL bezield om juist Twan Huys aan te trekken als opvolger van Humberto Tan? En zou het wat worden met Huys?
26 jaar geleden zag ik hem binnen komen bij Nova, een unieke samenwerking tussen de rode VARA en de neutrale en wat gouvermentele NOS. Hij behoorde tot het VARA-smaldeel. Ze waren wat luidruchtiger en zeker competitiever en veel meer gericht op scoren en kijkcijfers dan hun soms wat bedaarde collega’s van de NOS. Luidruchtig was Twan niet, wel een nieuwsjager tot in zijn vezels. En een niet te stillen ambitie. Dat kenmerkt hem nog steeds.

Twan Huys is een terriër, als hij beet heeft, laat hij niet meer los. Bijvoorbeeld bij het verdwenen fotorolletje met foto’s van de gruwelijkheden in 1994 in de moslimenclave Srebrenica. Of jaren later bij zijn verslaggeving over de gevolgen van de orkaan Katrina in New Orleans, bij zijn onthutsende portret van de Amerikaanse soldate Lynndie England die later werd veroordeeld voor haar mensonterende behandeling van gevangenen in Irak. Zijn interview met kolonel Thom Karremans over de massamoord in Srebrenica is ook nu nog, zoveel jaren later, ontluisterend. Om te krijgen wat hij wil gaat Huys tot het gaatje en soms nog een stukje verder.

Lees ook