Diary of a Future President

Diary of a Future President S01E01: warme coming-of-age tienerserie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Het verhaal achter hoe een jong Cubaans-Amerikaans meisje de president van de Verenigde Staten werd, met Gina Rodriguez.

‘Jouw woorden hebben kracht’, schreef haar vader in het dagboek dat hij haar cadeau gaf. 

De nieuwste gescripte serie van Disney+ werd bedacht door Ilana Peña (Crazy Ex-Girlfiend), en de eerste aflevering werd geregisseerd door Gina Rodriguez, tevens ook producent.

https://www.youtube.com/watch?v=urtbN1DQZJg&feature=emb_logo

De eerste aflevering begint met de drukte van de eerste werkdag van de nieuwe president van de Verenigde Staten: Elena Cañero-Reed (Gina Rodriguez, Jane the Virgin, Someone Great). Haar stafchef wordt gespeeld door Aisha Tyler (Criminal Minds, Friends). De twee hebben een korte briefing, wanneer een pakketje binnen wordt gebracht.

Wanneer Elena het openmaakt blijkt het haar eerste dagboek waarin zij begon te schrijven na haar eerste dag op de middelbare school. ‘Je mag nooit vergeten hoe je hier bent gekomen’ was de boodschap van haar moeder (Selenis Leyva, Orange is the New Black), die wel zeven keer belde om er zeker van te zijn dat het pakketje goed was aangekomen. ‘Het perfecte cadeau voor mijn eerste dag’, zegt Elena wanneer ze door het dagboek bladert. En daarmee gaat de serie terug in de tijd en maken we kennis met de 12-jarige Elena (Tess Romero).

Ze is helemaal klaar voor haar eerste schooldag en is zelfs al begonnen met de voorbereidingen voor een presentatie voor volgende week. Althans, dat denkt zij. Wat blijkt is dat de presentatie vandaag is en niet volgende week (!).

Veranderingen staan voor de deur en de vraag is: hoe kiest Elena ervoor daarmee om te gaan? Ze komt erachter dat haar ex-beste vriendin een geheim heeft. In plaats van haar te kakken te zetten tijdens haar presentatie, kiest ze voor een meer diplomatieke aanpak. Ze weet zelfs in haar praatje het belang van allianties ten tijde van oorlog te verwerken, op een manier die relateerbaar is aan middelbare scholieren.

Diary of a Future President zit vol diversiteit en weet op een hartverwarmende manier het hoofdpersonage te introduceren aan de middelbare schoolpolitiek. Het geeft de hoopvolle boodschap dat woorden (zeker van jonge mensen) ertoe doen en, ook niet onbelangrijk in deze tijd, dat Latijns-Amerikaanse mensen echt onderdeel zijn van de samenleving in de Verenigde Staten. De serie zal meer het jongere Disney+-publiek aanspreken, maar is ook vermakelijk voor volwassenen door het intergenerationele element.

De titelsong van Emily Estefan (dochter van) klinkt wel bijna als die van One Day at a Time. In deze serie speelt (ook) een Cubaans-Amerikaanse familie de hoofdrol, met een dochter die ook Elena heet en sterke meningen heeft. Maar Diary of a Future President heeft meer weg van de serie Mixed-ish waarin Black-ish-personage Rainbow (Tracee Ellis Ross) terugblikt op haar bijzondere jeugd.

Diary of a Future President S01, vanaf 17 januari wekelijks op Disney+. 

Lees ook