Diana: The Musical

Diana: The Musical: groots leven; klein voelen

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Slim geschreven liedjes brengen de welbekende levensgang van de prinses van Wales tot leven.

Diana: The Musical zou op 31 maart vorig jaar voor het eerst te zien zijn in Longacre Theater aan Broadway in New York. De coronacrisis gooide echter roet in het eten. De eerste reguliere voorstelling staat nu gepland op 17 november. Maar wie op een afstandje wil zien hoe het de zingende Diana (een rol van Jeanna de Waal) vergaat, kan bij Netflix de voorstelling nu zien: die werd in de zomer van 2020 gefilmd zonder publiek. Een grote tip: denk bij het kijken niet te veel aan The Crown, als je het met een Emmy bekroond Britse drama al hebt gezien. Dan kom je namelijk thuis van een koude kermis – de acteurs uit de musical kunnen beter zingen dan acteren.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

De openings- en slotscène van Diana: The Musical lijken behoorlijk op elkaar. Diana is gekleed in het wit, en wordt verblind door knipperende lichten – een vernuftig lichtspel - die de paparazzi moeten voorstellen. Maar in het begin is ze een jonge naïeveling, die zingt over hoe ze ‘groots leeft, maar zich tamelijk klein voelt’, terwijl ze aan het einde juist groots is, maar zich nog steeds klein voelt. Dat is knap bedacht door regisseur Christopher Ashley, die eerder al de regie van Come From Away (bij Apple TV+ te zien) voor zijn rekening nam. En tekenend voor transformatie die Diana doormaakt.

De musical is in die zin een traditionele lineaire vertelling waarin Diana als de hoofdpersoon een beetje terugblikt op haar levensgang. Eerst gelooft ze nog dat sprookjes bestaan, maar als ze zichzelf in navolging van de notoire schuinsmarcheerder prins Charles onderdompelt in een affaire, dan laat ze haar dromen ook varen. En er is natuurlijk een geprononceerde rol voor de tabloids, die medeverantwoordelijk waren voor het ruïneren van Diana’s leven. Het zijn wat dat betreft de liedjes die de al bekende gebeurtenissen smeuïg moeten maken. En daar slagen de makers goeddeels in. Hoewel Diana: The Musical meer een aanrader is voor musicalliefhebbers, dan voor mensen met een diepe interesse in de machinaties van het Britse koningshuis.

Diana: The Musical, vanaf 1 oktober 2021 op Netflix

Lees ook