Devious Maids S01: Desperate Housewives gezien vanuit de dienstmeiden

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

In Devious Maids zijn de werkgevers de echte snoodaards.

Een chic feest in een villa in Beverly Hills wordt ruw onderbroken door een moord. Het dienstmeisje van de familie belandt dood in het zwembad, het moordwapen wordt teruggevonden in de handen van de bartender. Haar bazin is ontroostbaar: wie ruimt er nu al het bloed op?

De toon van de serie doet sterk denken aan die van Desperate Housewives (vanaf 23 februari ook te zien op Disney+). En dat is niet toevallig. Marc Cherry, de uitvoerend producent achter Desperate Housewives, is samen met Eva Longoria (Gabrielle Solis in Desperate Housewives) verantwoordelijk voor Devious Maids. Een van de dienstmeisjes, Carmen (Roselyn Sanchez), maakte in de seriefinale zelfs al heel even haar opwachting (toch zeker vijf seconde lang!) als de nieuwe tuinierster van Gabrielle en Carlos Solis.

In allebei de series start de pilot met een mysterieuze dood. In de één de onverwachte zelfmoord van de aan de oppervlakte zo gelukkige Mary Alice (Brenda Strong), in de ander de moord op dienstmeisje Flora (Paula Garcés).

Op twee punten wijkt Devious Maids wel af van Desperate Housewives. De dode Flora geeft geen commentaar. Dat achter de onberispelijke façades van de superrijken ook duistere geheimen schuilgaan is immers een vaststaand gegeven.

Het andere punt zijn de hoofdpersonages. Alles wordt gezien vanuit het perspectief van de Latijns-Amerikaanse dienstmeiden: Zoila (Judy Reyes, Scrubs) en haar dochter Valentina (Edy Ganem), die een oogje heeft op de zoon van de bazin Genevieve (soapdiva Susan Lucci, All My Children). Alleenstaande moeder Rosie (Dania Ramirez, Heroes, Once upon a Time), die werkt voor acteurskoppel Peri (Mariana Klaveno) en Spence (Grant Show, de nieuwe Dynasty). Achtergrondzangeres Carmen, die hoopt dat haar nieuwe werkgever, popster Alejandro (Matt Cedeño), haar zangcarrière wat verder vooruit kan helpen en nieuwkomer Marisol (Ana Ortiz, Betty’s grote zus in Ugly Betty), die wel verdacht graag op het oude werkadres van de vermoorde Flora wil gaan werken.

Laat je door de titel overigens niet al te veel van de wijs brengen. Echt sluw (devious) zijn de dames eigenlijk niet. Hun gekonkel reikt het eerste seizoen niet heel veel verder dan een hond loslaten in de slaapkamer van een rivale met een hondenallergie en ‘toevallig’ de zoon van de baas tegenkomen bij een filmmarathon (waarvan hij van tevoren had gezegd dat hij daar zou zijn).

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

De echte snoodaards in Devious Maids zijn de werkgevers. En niemand speelt ze met meer plezier dan het duo Tom Irwin en Rebecca Wisocky als Evelyn en Adrian Powell, de voormalige bazen van Flora. Adrian en Evelyn zijn een kruising tussen Gomez en Morticia Addams uit The Addams Family en Penelope en Cliff Blossom uit Riverdale, die er achter gesloten deuren nogal aparte hobby’s op nahouden en die zelf dondersgoed weten dat de bartender niet Flora’s moordenaar is.

Devious Maids is minder smeuïg dan Desperate Housewives, maar kijkt wel lekker weg.

Devious Maids S01-04, vanaf 23 februari 2021 op Disney+

Lees ook