Sebastian Koch

De George Clooney van Duitsland: Sebastian Koch

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Hij is aantrekkelijk, getalenteerd en hij speelt het liefst nazi’s. Een portret van Sebastian Koch, Duits acteur (en ex van Carice van Houten).

Aan geruchten, vooral van romantische aard, over Sebastian Koch is nimmer gebrek. Over Duitslands aantrekkelijkste acteur weet de media altijd wel iets te vertellen. Zo werd vorige week nog aangekondigd dat Koch (56) opnieuw vader zou worden. Er zou een foto in omloop zijn waarop hij en zijn vriendin het glas hieven; in het hare zou water hebben gezeten, aldus een wakkere journalist en in combinatie met het wijde jasje dat ze droeg, waren conclusies snel getrokken. Nu werd twee weken eerder nog gemeld dat hun relatie aan een zijden draadje hing, en was de relatie volgens andere media al maanden geleden schluss – als er überhaubt een relatie was, want sinds zijn liaison met Carice van Houten die hij ontmoette op de set van Zwartboek in 2006 en die een kleine drie jaar heeft geduurd, wordt er op officiële websites geen gewag meer gemaakt van vriendinnen of verloofdes. Hoe het ook zij: de George Clooney van Duitsland is een veelbesproken figuur, maar echt iets spannends is er niet te vinden.


Werk ohne Autor

Waar iedereen het over eens is – en dat al zeker 25 jaar – is zijn talent. Zoals veel acteurs (en kunstenaars) wilde hij aanvankelijk muzikant worden, maar een theaterproductie in zijn woonplaats Karlsruhe, waaraan hij op de middelbare school meedeed, deed hem anders besluiten. Na de toneelschool vertrok hij naar Berlijn, de Muur was net gevallen. Kochs carrière liep zo’n beetje samen op met de wederopstanding van de stad – van plek waar kunstenaars goedkoop woonden, waar in de luwte kon worden geëxperimenteerd en er nog scherpe randjes waren, werd het de laatste tien jaar the place to be. Zo ging het ook met Koch; van een acteur die koos voor een spannende plek in het theater waar Oost- en West-Duitsers na de val van de muur met elkaar speelden en van elkaar leerden, ging hij steeds meer tv doen en viel hij op in krimi’s als Tatort, Derrick en Der Alte. Allengs werden de rollen groter, de producties interessanter, tot er één – Das Leben der Anderen – zo opvallend was dat-ie een Oscar won voor ‘Beste niet Engelstalige film’. Koch speelt de Oostduitse theaterregisseur George Dryer, in wiens huis de Stasi-afluisterapparatuur ophangt, waarna het leven van Dryer en diens vriendin voorgoed veranderd.

Lees ook