De 50 beste serieleaders ooit

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

De afgelopen anderhalf jaar vertelden wij de verhalen achter de intro's van onze favoriete series. In dit ultieme leader-klassement staat alles op een rij.

50. Downton Abbey

Met een pure Britsheid die zelfs in geen tien Royal Weddings te vangen valt, knalde het kostuumdrama Downton Abbey tussen 2010 en 2015 de televisie op. En dat begon al bij deze ultiem dramatische intromuziek.

49. Malcolm in the Middle

Druk en chaotisch - net als de serie zelf. Een heel album They Might Be Giants is wat teveel van het goede, maar dit intro van een halve minuut vormt een lekker energieke kennismaking met Malcolm in the Middle.

48. Sex and the City

'Sexy en toch slim' was de opdracht die componist Douglas Cuomo meekreeg toen hij aan de muziek voor Sex and the City begon. Oh, en het moest binnen een paar dagen af zijn. Dat is hem prima gelukt.

47. The Walking Dead

Voor The Walking Dead wist je ongetwijfeld al hoe zenuwen voelden, maar nog niet hoe ze klonken. Het intro van de zombieserie komt binnen als een vijftig seconden durende paniekaanval.

46. Sherlock

Bij het horen van de muziek van Sherlock zie je meteen voor je hoe Benedict Cumberbatch op onnavolgbare wijze een mysterie oplost. Iconisch deuntje voor een iconische versie van de legendarische detective.

45. Hawaii Five-O

Eén van die zeldzame gevallen van een intromuziekje dat uiteindelijk bekender is dan de serie waarvoor het gemaakt is. Het instrumentale deuntje van Hawaii Five-O kan álles energiek laten klinken.

44. Law & Order

Ondanks de wat lage notering is dit een van de knapste prestaties uit deze lijst: een geluid van pakweg anderhalve seconde dat meteen herkenbaar is. De chung-chung van Law & Order.

43. Parks and Recreation

Het vrolijkste deuntje aller tijden? Wellicht. Parks and Recreation opent met een luchtige compositie van een muzikante die ook met grote namen als Tracy Chapman en Hugh Laurie samenwerkte.

42. A Series of Unfortunate Events

Een deuntje dat meegroeit met de 'unfortunate events' uit de serie: Neil Patrick Harris zingt elke twee afleveringen een ander couplet én wisselt ook van stem wanneer zijn personage zich vermomd heeft. Zeer geinig.

41. Homeland

Een genre dat onderbelicht is in deze soundtracklijst: jazz. Homeland combineert het genre met 'spoken word'-fragmenten over terrorisme. De snerpende trompet voegt daar gevoelens van onzekerheid en spanning aan toe.

40. Better Call Saul

Na drie seizoenen weten we nog steeds niet op welk punt van het gitaarriffje er ineens een eind komt aan het intro van Better Call Saul. Wat we wel weten: dat loopje van de band Little Barrie is heerlijk blues-y.

39. The A-Team

Het idee dat een viertal gezochte oorlogscriminelen in een busje door de VS rijdt om mensen te helpen is even onlogisch als het idee dat een instrumentaal deuntje van een niet al te beste, dertig jaar oude serie nog steeds in ons collectieve geheugen zit. En toch is het zo.

38. Gilmore Girls

De zoetsappigheid druipt er vanaf, maar het achterliggende verhaal - waarin zangeres Carole King een liefdesliedje verandert in een ode aan de band tussen een moeder en dochter - is mooi. Het feit dat ze 'Where You Lead' vervolgens daadwerkelijk met haar dochter opnam maakt het allemaal nog fraaier.

37. The Simpsons

Het introotje van The Simpsons spoel je niet door, want je wilt weten wat Bart op het bord schrijft én wat er gebeurt wanneer de familie op de bank springt. En op een of andere manier zijn we het deuntje van Danny Elfman nog steeds niet zat.

36. Monty Python's Flying Circus

John Philip Sousa was een bloedserieuze componist, die te boek stond als één van de belangrijkste personen in de marsmuziek. Totdat John Cleese en co. langskwamen en zijn werk gebruikten voor hun legendarische meligheid.

 

Lees ook