Podcast

De 25 beste podcasts van dit moment

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Is er een podcastleven ná S-Town? De 25 beste podcasts van dit moment op een rij.

1 S-Town
Genre: Non-fictie, mysterie, onderzoeksjournalistiek.
De grote podcasthype van de laatste maanden is dit moordmysterie van de makers van This American Life (zie nr.   9) en Serial (zie nr. 12). In de eerste aflevering horen we hoe producer Brian Reed in contact komt met John B. McLemore, een inwoner van een piepkleine stad in Alabama, dat hij Shittown noemt. Volgens John loopt er een man in het dorp rond die zegt dat hij iemand heeft vermoord, maar daarvoor nooit is gearresteerd. Het is kenmerkend voor zijn woonplaats, waar onverschilligheid regeert en misdaden in de doofpot belanden. Wanneer Brian Reed zich verder in de zaak verdiept kan de luisteraar meespeuren, in een ingenieuze vertelling die gaandeweg niet zozeer om de moord blijkt te draaien maar om John B. McLemore, een intrigerende eenling die op zijn landgoed een doolhof heeft gebouwd. Zeer geschikt voor liefhebbers van detectives.

https://www.youtube.com/watch?v=1R17FnvKV3g

2 Dan Carlin's hardcore history
Genre: Geschiedenis.
Zeer uitgebreide geschiedenislessen van de eigenzinnige Amerikaanse journalist Dan Carlin, ook bekend van de meer op actualiteit gerichte podcast Common Sense. Carlin is historicus en zijn kennis is enorm, maar hij geeft geen geschiedenis volgens het boekje en legt aparte dwarsverbanden. Afleveringen duren soms drie uur of vijf uur, en gaan over vragen als: zal de moderne beschaving ooit ten val komen? Was Alexander de Grote even slecht als Adolf Hitler? Wat als de Apache Indianen moderne wapens hadden gehad?
Geschikt voor geschiedenisbuffs met een niet al te volle agenda.

3 Man met de microfoon
Genre: Verhalen, human interest.
In 2015 gestarte podcast van radiojournalist Chris Bajema, de man van die andere Nederlandse podcastfanaat, cabaretière Paulien Cornelisse (zie nr. 10). In de podcast rijdt Bajema in een oranje bus door zijn eigen buurt Amsterdam-Oost, op zoek naar de verhalen van gewone mensen. Bajema praat op eigen wijze met bijzondere types als de man van de ijzerwinkel en een Gooise ondernemer die op straat belandde. De reportages uit het echte leven wisselt hij af met ‘bijna echte verhalen’, scènes die zijn opgenomen met bevriende acteurs als Diederik Ebbinge en Lies Visschedijk. Aanrader voor mensen-mensen, inwoners van Amsterdam-Oost.

https://www.youtube.com/watch?v=Gnyq3AhFiMs

4 Pod save America
Genre: Politiek, actualiteit.
Actuele podcast waarin vier voormalig medewerkers van president Barack Obama (onder wie zijn speechschrijver Jon Favreau) samen met wisselende gasten de politieke stand van zaken doornemen. Uiteraard gaat het bijna alleen maar over Donald Trump en zijn administratie. Ondanks de serieuze materie wordt er ook veel gelachen. Zeer geschikt voor Amerika-volgers met voorkeur voor de Democratische partij.

https://www.youtube.com/watch?v=8B2ihh71mMQ

5 You Must Remember This
Genre: Filmgeschiedenis, verhalen.
Filmcriticus Karina Longworth duikt in bijzondere hoofdstukken uit de filmgeschiedenis, die heel filmisch worden verteld met mooie geluidsfragmenten en achtergrondmuziek. Zeer goed beluisterd is de 12-delige reeks over de moorden van sekteleider Charles Manson in de jaren 60. Maar verder ook vooral veel glamoureuze verhalen over filmdiva’s als Grace Kelly en ­Marilyn Monroe. Voor cinefielen met speciale fascinatie voor het oude Hollywood.

6 Invisibilia
Genre: Gedragswetenschappen, psychologie.
Momenteel een van de beste beluisterde podcasts op iTunes, deze reeks gesprekken over de onzichtbare krachten die menselijk gedrag bepalen. Presentatrices Lulu Miller, Hanna Rosin en Alix Spiegel bespreken vragen als: is je persoonlijkheid constant hetzelfde of aan verandering onderhevig? Kan kleding onze gemoedstoestand beïnvloeden? Geschikt voor lezers van Psychologie Magazine.

7 Criminal
Genre: Misdaad, journalistiek, verhalen.
Hooggewaarde serie met afleveringen van een halfuurtje, waarin steeds een bijzonder misdaadverhaal wordt verteld. Niet de meest sensationele of bloederige verhalen, maar vooral ook aandacht voor de kleinere misdaad en de psychologie achter de misstappen van mensen. Recente afleveringen vertellen hoe een gemeenschap wraak nam op de grootste pestkop van een klein dorp in Missouri, en hoe een 16-jarige jongen uit Honduras de Amerikaanse grens wist over te steken door zich te verkleden als grenswacht.
Aanrader voor true crime-liefhebbers, kijkers van Opsporing verzocht.

https://www.youtube.com/watch?v=Tk964S9dC7c