Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

De 17 beste podcasts van 2018 tot nu toe

  •  
20-08-2018
  •  
leestijd 7 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
Bob podcast
Wat zijn de interessantste nieuwe podcasts van dit jaar?
1 Opgejaagd
Genre: onderwijs, documentaire
Kun je je kind beter in Zweden laten opgroeien? Dat is het beeld dat naar voren komt in deze zeer boeiende, originele podcast van Jennifer Petterson, die het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen vergelijkt met dat van haar geboorteland Zweden. Met zijn overvolle klassen en crèches komt Nederland er niet goed vanaf. Zo slecht zelfs dat Petterson sterk de neiging heeft om te emigreren naar Zweden. Jammer alleen dat haar Nederlandse man – die ook te horen is in de podcast – niet mee wil. De podcast telt zeven afleveringen: zes spelen zich af in Nederland, in de zevende gaat Petterson naar Zweden om te controleren of het daar echt een onderwijsparadijs is.
2 Caliphate
Genre: nieuws, documentaire
Als aanvulling op de populaire nieuwspodcast The Daily, waarin presentator Michael Barbarro dagelijks met New York Times-journalisten het nieuws doorneemt, kwam de Amerikaanse krant dit jaar ook met een afsplitsing – ook al zo goed. Caliphate is een audiodocumentaire waarin terrorisme-expert Rukmini Callimachi door voormalige IS-gebieden reist, in een poging de ideologie en strategie van de Islamitische Staat te doorgronden. Ze spreekt ook met (voormalige) leden van IS, onder wie een Canadees-Pakistaanse man die in het kalifaat voor de IS-politie werkte, maar nu weer in Canada woont. Heftige podcast-kost, maar uniek en journalistiek hoogwaardig.
3 Bob
Genre: geschiedenis, human interest
‘Waar is dat kindeke gebleven?’ De 84-jarige, dementerende Elisa woont in een rusthuis nabij Antwerpen en kan nog maar over één onderwerp praten: haar grote jeugdliefde Bob. Hij was de mooie overbuurjongen op wie Elisa verliefd was. Maar de liefde was verboden, en Elisa moest het kindje dat ze met Bob kreeg gedwongen afstaan aan het klooster. Althans, dit vertelt Elisa, en in deze zesdelige podcast wordt onderzocht of Bob echt bestaan heeft of dat het een fantasie is van een dementerende vrouw. De podcast won april jl. de Publieksprijs bij de Nederlandse journalistieke prijzen de Tegels.
4 Sandra
Genre: fictie, technologie
Ook bekende acteurs als Kristen Wiig en Ethan Hawke doen nu enthousiast mee aan fictiepodcasts. Zoals in deze 7-delige techthriller uit de stal van de vooraanstaande podcastproducent Gimlet Media. Het verhaal doet soms denken aan het boek The Circle van Dave Eggers: het gaat over een jonge vrouw Helen (Alia Shawkat) die een baan aanneemt bij een techbedrijf om Sandra te gaan aansturen. Sandra is een Siri-achtige persoonlijk assistent aan wie klanten vragen kunnen stellen. Het bijzondere aan Sandra is dat er geen kunstmatige intelligentie achter schuilgaat, maar een groot team van echte mensen.
5 Death in Ice Valley
Genre: true crime
De true crime-podcast is en blijft een zeer populair genre, ook in 2018. Zo is er nu Death in Ice Valley, een samenwerking van de BBC en de Noorse publieke omroep NRK, over de vondst van een zeer moeilijk te identificeren vrouwenlichaam in 1970 in de Isdal-vallei in Noorwegen. Al vijftig jaar is in Noorwegen de identiteit van deze ‘Isdal-vrouw’ onbekend gebleven. Nu wordt de zaak heropend door de podcastmakers: wie was deze vrouw? Een spion? En waarom trok ze van hotel naar hotel, van het ene land naar het andere?
6 De rode lantaarn
Genre: wielrennen, sport
Bij het Nederlandse podcastnetwerk Dag & Nacht Media is een nieuwe groep jonge journalisten goed bezig om op eigenzinnige wijze sport te verslaan in diverse aan elkaar gelinkte podcasts. Tijdens het WK Voetbal maakten Peter Buuman en Yordi Yamali het dagelijkse ‘Neutrale kijkers’, tijdens de Tour de France maakten journalisten Tim de Gier en Willem Dudok met wisselende gasten deze wielerpodcast, waarin ze dagelijks op prettig losse toon de laatste etappe bespraken. Ook komende maanden zullen er nieuwe sportpodcasts volgen van deze makers bij Dag & Nacht Media.
7 Wolverine: The Long Night
Genre: fictie, superhelden, misdaad
Met zoveel bioscoopsuccessen moest er natuurlijk ook een podcast van superheldenlabel Marvel komen. Die kwam er dit jaar, nu nog achter een betaalmuur op het Stitcher-label, later dit jaar ook gratis beschikbaar. Het is een tiendelig verhaal waarin drie agenten worden gevolgd die in een afgelegen stadje in Alaska een reeks moorden onderzoeken. De hoofdverdachte is Wolverine: de bekende Canadese mutant met de messen aan zijn handen, in de films gespeeld door Hugh Jackman, hier met de stem van acteur Richard Armitage. Fictie, maar in de stijl van de true crime-podcasts. De recensies in Amerika zijn positief.
8 De kasteelmoord
Genre: true crime
Een vierdelige podcast over de Belgische zaak van de Kasteelmoord uit 2012 en het enorme mediacircus dat erop volgde. In 2012 wordt de 34-jarige kasteelheer Stijn Saelens dood aangetroffen in het traditionele West-Vlaamse dorpje Ruiselede. Zijn schoonvader, dorpsdokter Gyselbrecht, is direct de hoofdverdachte en wordt opgepakt. In de podcast trekt de Nederlandse journalist Gabriella Adèr rond door West-Vlaanderen voor een reconstructie, en hoort ze al snel van dorpsgenoten dat buitenstaander Stijn donkere kanten had.
9 Where should we begin?
Genre: relatietherapie, psychologie
Een bijzondere podcast over relatietherapie, waarbij de kijker schaamteloos mee mag luisteren in de sessies van Esther Perel, de uit België afkomstige, nu in New York gevestigde goeroe op het gebied van relatietherapie. ‘Voor het waarborgen van de vertrouwelijkheid zijn namen en herkenbare details verwijderd. Maar de stemmen en de verhalen zijn echt’, horen we aan het begin van elke aflevering, waarin steeds een ander koppel (die zichzelf hebben aangemeld en uiteraard weten dat alles wordt opgenomen) hun lief en leed deelt.
10 Boeken FM
Genre: literatuur, recensies
Drie mensen bespreken boeken: ja, soms kan de formule van een interessante podcast zo simpel zijn. In dit geval bestaat het panel uit journalist Peter Buurman, dichter/recensent Ellen Deckwitz en schrijver/De Groene-recensent Joost de Vries. Zij zijn kritisch, maar respectvol; de Nederlandse literaire wereld is immers klein en schrijvers kunnen meeluisteren. Dat levert tijdens de recensie van de roman De heilige Rita de opmerking op: ‘Ik ben fan van Tommy Wieringa, maar als je luistert Tommy, sorry, er komt slechts nieuws aan.’
11 The Rewatchables
Genre: film, cultuur
Er zijn genoeg podcasts waarin de allernieuwste bioscoopfilms worden besproken, maar waar tref je besprekingen van de films van tien of vijftien jaar geleden? Nou, in The Rewatchables, waarin de bekende podcastmaker Bill Simmons en zijn panel vol wisselende, gevatte en slimme filmfans kijken naar films als Speed (1994), Jurassic Park (1994) en Titanic (1997) en You’ve Got Mail (1998). Een podcast dus vol nostalgie, felle discussies, maar bovenal filmliefde.
12 Oprah’s Supersoul Conversations
Genre: interviews, human interest
Ook de talkshowgrootheid Oprah Winfrey heeft nu haar eigen podcast waarin ze met bekende gasten zielenroerselen bespreekt. De gastenkeuze is uiterst breed, van schrijver Paulo Coelho, actrice Shirley MacLaine tot tv-therapeut Dr. Phil. Hoe beroemd de gasten ook zijn, vaak zijn ze vooral onder de indruk van de gastvrouw: ‘O nee, ik kan niet geloven dat ik hier in een kamer tegenover Oprah zit!’
13 Stephen Fry’s great leap years
Genre: geschiedenis, uitvindingen
Naast schrijver, acteur, tv-presentator en komiek is de Brit Stephen Fry ook een technerd. Die kant etaleert hij in deze zesdelige podcast over de uitvinding van communicatiemiddelen die ons leven de afgelopen eeuwen ingrijpend veranderden. Er is een aflevering over de uitvinding van de drukpers door Gutenberg in de vijftiende eeuw, maar ook de opkomst van het machtige techbedrijf IBM (International Business Machines). De wandelende encyclopedie Fry weet overal iets van af, en praat ons bevlogen bij.
14 Cheft
Genre: culinair, interview
Culinair journalist Hiske Versprille (bekend van Het Parool, na de zomer te lezen in de Volkskrant) gaat in haar eigen podcast langs bij chef-koks in Amsterdam, om onder het motto ‘Hoe meer je weet, hoe meer je proeft’ uitvoerig in gesprek te gaan over hun werkwijze in de keuken. Er zijn afleveringen met o.a. Joris Bijdendijk, de chef-kok van Restaurant Rijks bij het Rijksmuseum, en Leonardo Pacinti van het Italiaanse restaurant Toscanini.
15 By the book
Genre: psychologie, boeken, comedy
Twee vrouwen bespreken zelfhulpboeken, en dat is in dit geval zeer amusant. De Amerikaanse standup comédienne Jolenta Greenberg en haar sceptische vriendin Kristen Meinzer kiezen elke aflevering een zelfhulpboek, brengen de inhoud in praktijk en vertellen uiteindelijk of het hun leven heeft veranderd. De podcast loopt al een jaar, in een recente aflevering kwam het boek Your are a badass, over het uitbannen van twijfels en het vinden van lef om je leven succesvol en fantastisch te maken, aan bod.
16 The Start
Genre: kunst, interviews
Interviewserie van de Britse krant The Guardian over ‘artistieke beginpunten’. Grote namen binnen de kunstwereld zoals Damien Hirst, Ai Wewei en Shirin Deshat, verleenden al hun medewerking. Zij kiezen een werk uit hun beginperiode als kunstenaar, en vertellen gedetailleerd waar de creativiteit vandaan kwam en hoe ze nu op het kunstwerk terugkijken. Zo vertelt beeldend Hirst hoe een bezoek aan de rommelkamer van zijn vroegere buurman, een dwangmatige verzamelaar, hem op het idee bracht collages te gaan maken.
17 Van onze correspondent
Genre: actualiteit, reizen
Een netwerk van twintig Nederlandse correspondenten brengt het kleine én het grote wereldnieuws in kaart. De presentator van de show is Stefan de Vries, de Frankrijk-correspondent van o.a. RTL-Nieuws. In de nieuwste uitzending schakelt hij met Erik Mouthaan in New York over politiek talent bij de Democratische Partij en met Eva Oude Elferink in New Delhi over waterschaarste. Zo ontstaat een fijn en informatief rondje langs de internationale velden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!