Bob podcast

De 17 beste podcasts van 2018 tot nu toe

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Wat zijn de interessantste nieuwe podcasts van dit jaar?

1 Opgejaagd
Genre: onderwijs, documentaire
Kun je je kind beter in Zweden laten opgroeien? Dat is het beeld dat naar voren komt in deze zeer boeiende, originele podcast van Jennifer Petterson, die het Nederlandse systeem van kinderopvang en basisscholen vergelijkt met dat van haar geboorteland Zweden. Met zijn overvolle klassen en crèches komt Nederland er niet goed vanaf. Zo slecht zelfs dat Petterson sterk de neiging heeft om te emigreren naar Zweden. Jammer alleen dat haar Nederlandse man – die ook te horen is in de podcast – niet mee wil. De podcast telt zeven afleveringen: zes spelen zich af in Nederland, in de zevende gaat Petterson naar Zweden om te controleren of het daar echt een onderwijsparadijs is.

https://soundcloud.com/metgroentemanindekast/37-b

2 Caliphate
Genre: nieuws, documentaire
Als aanvulling op de populaire nieuwspodcast The Daily, waarin presentator Michael Barbarro dagelijks met New York Times-journalisten het nieuws doorneemt, kwam de Amerikaanse krant dit jaar ook met een afsplitsing – ook al zo goed. Caliphate is een audiodocumentaire waarin terrorisme-expert Rukmini Callimachi door voormalige IS-gebieden reist, in een poging de ideologie en strategie van de Islamitische Staat te doorgronden. Ze spreekt ook met (voormalige) leden van IS, onder wie een Canadees-Pakistaanse man die in het kalifaat voor de IS-politie werkte, maar nu weer in Canada woont. Heftige podcast-kost, maar uniek en journalistiek hoogwaardig.

3 Bob
Genre: geschiedenis, human interest
‘Waar is dat kindeke gebleven?’ De 84-jarige, dementerende Elisa woont in een rusthuis nabij Antwerpen en kan nog maar over één onderwerp praten: haar grote jeugdliefde Bob. Hij was de mooie overbuurjongen op wie Elisa verliefd was. Maar de liefde was verboden, en Elisa moest het kindje dat ze met Bob kreeg gedwongen afstaan aan het klooster. Althans, dit vertelt Elisa, en in deze zesdelige podcast wordt onderzocht of Bob echt bestaan heeft of dat het een fantasie is van een dementerende vrouw. De podcast won april jl. de Publieksprijs bij de Nederlandse journalistieke prijzen de Tegels.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

4 Sandra
Genre: fictie, technologie
Ook bekende acteurs als Kristen Wiig en Ethan Hawke doen nu enthousiast mee aan fictiepodcasts. Zoals in deze 7-delige techthriller uit de stal van de vooraanstaande podcastproducent Gimlet Media. Het verhaal doet soms denken aan het boek The Circle van Dave Eggers: het gaat over een jonge vrouw Helen (Alia Shawkat) die een baan aanneemt bij een techbedrijf om Sandra te gaan aansturen. Sandra is een Siri-achtige persoonlijk assistent aan wie klanten vragen kunnen stellen. Het bijzondere aan Sandra is dat er geen kunstmatige intelligentie achter schuilgaat, maar een groot team van echte mensen.

https://soundcloud.com/de-correspondent/hoe-de-mens-de-baas-op-aarde-werd

Lees ook