Criminal

Criminal S01: vernieuwende misdaadserie met sterk acteerwerk

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Eén concept, vier landen, twaalf zaken. Met rollen voor David Tennant en Hayley Atwell.

‘Wat hier gebeurt, mag nooit om gevoelens draaien.’

Wanneer recherches in een misdaadserie de verdachte eindelijk hebben opgepakt en deze verhoren, is dit – als het goed geschreven en geacteerd is – het spannendste deel van een aflevering. In de verhoorkamers lopen emoties hoog op, het slimme politiewerk wordt eindelijk uitgelegd, en de manier waarop het rechercheteam een verdachte een bekentenis laat opbiechten wordt vaak in beeld gebracht als een kunst.

https://www.youtube.com/watch?v=gI_SCe310co

Criminal neemt dat stukje en bouwt een hele serie hieromheen: elke aflevering speelt zich enkel af in de verhoorkamer, de observatiekamer en de aangrenzende hal op het politiebureau. Er is geen actie, geen klopjacht, geen geweld, geen beelden van de misdaad. In Criminal is de hoofdverdachte al gepakt en het rechercheteam probeert een bekentenis op tafel te krijgen. Waar de zaak over gaat wordt al snel duidelijk, ook al is de verdachte soms al uren in de verhoorkamer wanneer de aflevering begint.

Dit concept wordt toegepast in vier landen: Engeland, Duitsland, Spanje en Frankrijk. Elk land – apart te vinden op Netflix – heeft drie afleveringen met drie verschillende zaken. Doordat de verhalen geïsoleerd zijn in de verhoorkamer, is er minimale aandacht voor de onderlinge relaties tussen de rechercheurs, en hun privélevens.

Dat de verhalen zich vooral afspelen binnen de vier muren van de verhoorkamer doet niets af aan de spanning. Het acteerwerk is ijzersterk en doordat de afleveringen zo gefocust zijn op het kat-en-muisspel tussen de verdachten en de rechercheurs is er veel ruimte voor de acteurs om in een korte tijd veel verschillende emoties te laten zien.

Alle afleveringen geven verrassend invulling aan het menselijk maken van de criminelen, de psychologische motivaties en de morele complexiteit. De zaken in de Britse serie zijn wel enigszins voorspelbaar, maar het acteerwerk van David Tennant (Doctor Who, Jessica Jones), Hayley Atwell (Agent Carter) en Youssef Kerkour (Nightflyers, Dracula) maakt veel goed. De zaken die zich in de drie andere landen afspelen zijn minder voorspelbaar.

George Kay (Killing Eve) en Jim Field Smith (The Wrong Mans) bedachten de serie, maar elk land werkt met zijn eigen cast en crew. Dit zorgt ervoor dat er specifieke geografische en culturele referenties van elk land in de verschillende settingen zijn. De afleveringen zijn allemaal opgenomen in Ciudad de la Tele in Madrid, maar in de eigen taal. Door de vernieuwende opzet van Criminal en de internationale verhaallijnen heeft de nieuwe anthologieserie van Netflix potentie om oneindig veel verhalen te vertellen uit nog meer landen.

Criminal S01, vanaf 20 september 2019 op Netflix

Lees ook