Cobra Kai

Cobra Kai S03: meer van hetzelfde

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De rivaliteit is overgeslagen op de jongeren en neemt belachelijke wendingen.

Het derde seizoen begint een paar weken na de finale van het tweede seizoen. Miguel (Xolo Maridueña) ligt in een coma in het ziekenhuis. Robby (Tanner Buchanan) is op de vlucht, maar belandt al snel in de jeugdgevangenis. En Sam (Mary Mouser) probeert de innerlijke kracht te vinden om over haar angsten heen te komen na haar gevecht met Tory (Peyton List). Ondertussen is Daniel (Ralph Macchio) bezig om Robby te vinden en zijn autozaak te redden, en voelt Johnny (William Zabka) zich schuldig over wat er met Miguel is gebeurd.

https://www.youtube.com/watch?v=GGQIfSsQDLc&feature=emb_logo

Het is overduidelijk dat Johnny niet in deze tijd leeft, maar is blijven hangen in de jaren 80. Hij gebruikt onorthodoxe manieren om Miguel weer te laten lopen en weet bijvoorbeeld niet dat een laptop het weer kan doen als je de adapter in het stopcontact doet. Leuk is wel dat hij eindelijk de kans krijgt om bij te praten met zijn oude liefde Ali (Elisabeth Shue; The Karate Kid) waardoor hij gemotiveerd wordt om nu toch echt een beter persoon te worden.

Kreese (Martin Kove) daarentegen runt Cobra Kai met ijzeren vuist, maar het is onduidelijk wat zijn doel precies is – behalve om op sadistische wijze kinderen harde lessen te leren. Wel leren we door flashbacks meer over waarom Kreese is zoals hij is en waar de ‘no mercy’ filosofie vandaan komt. Vooral Hawk (Jacob Bertrand) en Tory nemen de lessen van Kreese ter harte, met gewelddadige gevolgen. 

Dit heeft als gevolg dat de jongeren van de dojo's met elkaar blijven rivaliseren, en dat zorgt voor bizarre en onnodige plottwisten en over de top gewelddadige gebeurtenissen. Net als in het vorige seizoen zitten er ook hier grote gevechten in tussen de jongeren, die - hoewel mooi gechoreografeerd en gefilmd - belachelijk zijn en zelfs wat ongemakkelijk voelen omdat het kinderen betreft.

Een welkom uitstapje in de serie is Daniel’s reisje naar Okinawa, Japan. Daar ontmoet hij zijn oude liefde Kumiko (Tamlyn Tomita; The Karate Kid Part II) en zijn oude tegenstander Chozen (Yuji Okumoto).

Het is duidelijk dat Johnny en Daniel moeten gaan samenwerken om de schadelijke filosofie die Kreese handhaaft uit te bannen. Maar de twee rivalen doen er het hele seizoen over om tot deze conclusie komen, en is het niet eens hun eigen idee.

De tussen-neus-en-lippen-door-kritieken op de veranderende cultuur zijn irritant en onnodig. Zo zijn er twee witte oude mannen die klagen over dat de loonkloof wordt aangekaart en over dat het woord ‘mangat’ veranderd wordt.

Drie keer is niet scheepsrecht voor Cobra Kai. Hopelijk focust het vierde seizoen zich meer op de echte filosofie van karate en laat het de giftige mannelijkheid los.

Cobra Kai S03, vanaf 1 januari 2020 op Netflix

Lees ook