Close to Me

Close to Me S01E01: Hitchcockiaanse thriller

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Connie Nielsen speelt vol overtuiging een vrouw die zich na een ongelukkige val het laatste jaar niet herinnert.

Foto credits: KRO-NCRV

Het is een Hitchcockiaanse premisse: een personage verliest zijn geheugen en probeert de rest van het verhaal te achterhalen hoe het zo is gekomen. Wanneer Jo (Connie Nielsen) op een dag van de trap valt herinnert ze zich het afgelopen jaar niet meer. Zo is ze vergeten dat zoonlief is gaan studeren en dat haar vader werd gediagnostiseerd met dementie. Haar partner Rob (Christopher Eccleston) probeert haar te helpen haar geheugen te reconstrueren, maar van meet af aan vraag je je af of zijn intenties wel goed zijn. Want is Jo wel van de trap gevallen?

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Nielsen speelt vol overtuiging een vrouw die letterlijk de grip op de realiteit heeft verloren. Alles lijkt in haar ogen onderdeel van een complot: waarom is haar telefoon kwijt? Waarom heeft Rob niet opgebiecht dat hij hun hond heeft moeten begraven? En is er nog iemand in hun huis? Tegelijkertijd passeren flarden van het afgelopen jaar de revue. Gemonteerd zoals mensen zich een trauma herinneren. Ook andere aanwijzingen duiken op: zo vindt Jo een condoom in haar jas – had ze een affaire? Was de val van de trap wellicht een wraakactie? In de hal van haar huis begint Jo aan een groot onderzoek.

Aan de muur hangt ze de maanden die ze zich niet meer herinnert, waarop ze gebeurtenissen in de juiste volgorde probeert te zetten. Het is een exercitie die onder meer doet denken aan Christopher Nolans Memento (2000); over een man die lijdt aan geheugenverlies en aan de hand van de tatoeages op zijn lichaam probeert de moordenaar van zijn vrouw te vinden. Hoewel het bij Jo nog onduidelijk is waar de zoektocht naar zal leiden. Treffend is een ontmoeting met een vriendin die Jo vertelt dat ze elkaar al maanden niet meer hebben gezien vanwege een ruzie. Waarop Jo zegt: ‘Ik ben benieuwd hoe je mij toen boos hebt gemaakt.’ Waarop de vriendin repliceert: ‘Het was juist andersom.’

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Oftewel, het kan alle kanten op; ook Jo kan de boosdoener zijn in deze intrigerende Britse whodunit.

Close to Me, vanaf 6 januari 2022 in zijn geheel bij NPO Plus, vanaf 7 januari wekelijks NPO 2 en NPO Start

Lees ook