Clique S01-S02: heerlijk over de top

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Fascinerende psychologische thriller over de perikelen op de universiteit van Edinburgh is buitengewoon actueel.

In de Britse psychologische thriller Clique volgt de camera studente Holly (Synnove Karlsen) tijdens haar eerste twee studiejaren – twee seizoenen - aan de universiteit van het Schotse Edinburgh. Showrunner Jess Brittain actualiseert het genre van het studentendrama in deze BBC-serie door het verhaal te larderen met eigentijdse thema’s.

Seizoen 1
Clique slaat natuurlijk op een kliek. Holly’s BFF Georgia (Aisling Franciosi) maakt in het begin van haar studietijd kennis met een illuster gezelschap, waar ze zelf al te graag bij willen horen. Denk aan een soort exclusieve studentenvereniging, maar dan met zakelijke belangen, en onder leiding van een rigide, feministische hoogleraar macro-economie, Jude McDermid (Louise Brealey). McDermid verkondigt in de collegebanken aan haar vrouwelijke studenten hoezeer ze ‘actie moeten ondernemen’. Holly ziet buiten de colleges om met lede ogen aan hoe haar hartsvriendin zich onderdompelt in de extatische studentencultuur, met ernstige gevolgen.

https://www.youtube.com/watch?v=lrymARfT5J0

Dit alles wordt gefilmd in de stijl van moderne videoclips, met veel close-ups en veel slow motion. Het is een opzichtige manier om te zeggen: wij bij de BBC zijn bekend met de hedendaagse esthetiek; we weten wat de jongeren willen. De Britse omroep richt haar pijlen natuurlijk op die heilige 18 tot 49 (jaar) kijkcijfercategorie. Er moeten naarstig nieuwe (jongere) kijkers worden gevonden. Showrunner Jess Brittain doet dit door een platgetreden concept – aan series over studeren en jongerenperikelen geen gebrek – te actualiseren. Met een nodige dosis feminisme, met een cast vol talentvolle vrouwen en met een verhaal dat je tegen het einde heerlijk over de top kan noemen.

Lees ook