Clickbait

Clickbait S01E01-02: spannende thriller

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De hoop is dat achtdelig drama niet lijdt aan waar de titel naar verwijst.

Verpleegkundige Pia (Zoe Kazan) heeft een cliënt die haar elke dag terwijl ze hem verzorgt een verrassend YouTube-filmpje laat zien. Op een dag herkent ze haar broer Nick (Adrian Grenier) in wat oogt als een fake kidnappingsvideo. Nick houdt tegen een donkere wand borden op met ‘Ik mishandel vrouwen’ en ‘wanneer het filmpje vijf miljoen kijkers haalt dan vermoorden ze me’. Pia is ten einde raad maar blijft ironisch genoeg wel telkens het filmpje opnieuw kijken, waardoor ze onbedoeld bijdraagt aan de mogelijke ondergang van haar broer – gelukkig realiseren de makers zich enkele scènes later dat dit geen verstandig idee is en stoppen de personages met kijken naar het filmpje.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Maar dan is de video al viral gegaan en verschijnt de politie ten tonele. Rechercheur Roshan (Phoenix Raei) probeert Pia en haar familie bij te staan, terwijl zijn collega’s hun ‘protocol volgen’ in plaats van dat ze canvassen op straat. De nerdy cliënt van Pia stelt echter een netwerk samen – tevens wordt er een app in het leven geroepen – waarmee iedereen mee kan zoeken naar Nick. Want er zijn op een gegeven moment aanwijzingen; denk aan de werkwijze van het burgerjournalistiek-netwerk Bellingcat. Zo komen er voortdurend allerlei schermpjes in beeld, van computers en smartphones, terwijl de tijd begint te dringen en de clicks toenemen.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Spannend dus, hoewel ook al snel de vraag rijst: maakt Clickbait zich niet schuldig aan waar de titel naar verwijst? Ergens op klikken – of ergens naar kijken – waar je al snel spijt van krijgt? De eerste twee afleveringen smaken naar meer, maar is dat omdat het verhaal zo beklijvend is, of omdat we willen weten van de hoed en de rand? Heeft Clickbait, nadat in de laatste aflevering een – hopelijk bevredigend – antwoord wordt gegeven op het mysterie, verder nog iets te melden? Daar lijkt het vooralsnog niet op. Hoewel het drama, Kazan en Raei zijn aan elkaar gewaagd, wél goed is gecast.

Clickbait S01, vanaf 25 augustus 2021 op Netflix

Lees ook