Claire Darling

Claire Darling: bitterzoete exercitie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Vehikel voor Catherine Deneuve en haar dochter Chiara Mastroianni draait om de melancholische herinneringen die spullen kunnen opwekken.

Wanneer Claire Darling (Catherine Deneuve) op de eerste dag van de zomer ontwaakt, dan weet ze een ding zeker: vandaag zal ze sterven. Zodoende besluit ze haar inboedel – een eclectische verzameling van kunst en andere waardevolle parafernalia – te verkopen tijdens een rommelmarkt in de voortuin van haar villa. Het duurt niet lang voordat het wemelt van de nieuwsgierige kopers: Darling vraagt bovendien bespottelijk lage prijzen. Tot groot verdriet van haar dochter Marie (Chiara Mastroianni is ook in het echt de dochter van Deneuve), die niet kan begrijpen waarom Claire ook de spullen met een zekere sentimentele waarde van de hand doet.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Maar wat filmmaker Julie Bertuccelli in Claire Darling zo mooi laat zien is dat al die antiquiteiten gezamenlijk een reflectie vormen op Claire’s leven. Ze memoreren onomwonden, en misschien ook wel tegen wil en dank, aan alle ellende die ze mee heeft gemaakt. Een einde aan de verzameling betekent dus simpelweg een einde aan haar bestaan. In flashbacks toont Bertuccelli vervolgens hoe de spullen, de antieke klokken – die natuurlijk het verstrijken van de tijd symboliseren, evenals de sterfelijkheid van de mens – en de opgezette dieren hun betekenis kregen. Dat ze bijvoorbeeld stille getuigen waren van een bijzonder gemankeerd huwelijk.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Langzaam verlegt Bertuccelli vervolgens de focus naar Marie. Misschien wel omdat Claire’s leven niet meer te repareren valt. Maar Marie kan er nog wat van maken. Ze hoeft niet in navolging van haar moeder een wrok te koesteren tegen haar eigen kind. Claire Darling is in dat opzicht een bitterzoete exercitie. Waarin spullen ook herinneringen aan de mooie tijden en gevoelens van melancholie opwekken. Dat dit alles gepaard gaat met een flinke dosis melodrama moet je als kijker maar voor lief nemen; daar leent Deneuve zich natuurlijk ook uitstekend voor.

Claire Darling, vanaf 1 december 2021 bij NPO Plus, op 18 december bij NPO 2 en vanaf dan ook op NPO Start

Lees ook