Buladó

Buladó: magisch-realistisch en ontroerend

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

In bitterzoet drama toont filmmaker Eché Janga de raadselachtige spiritualiteit op Curaçao.

De 11-jarige Kenza (Tiara Richards) voelt zich spiritueel verbonden met haar thuishaven Curaçao, de plek waar haar tot slaaf gemaakte voorouders zwoegden op de landerijen. Terwijl wolken voorbijdrijven en menselijke vormen lijken aan te nemen vertelt ze hoe de wind altijd bij haar is. Misschien wel als een teken van leven, verzonden vanuit de geestenwereld. Want Kenza is in rouw. Ze verloor enige tijd geleden haar moeder; haar zielsverwant. Nu moet ze het zien te rooien met vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en grootvader Weljo (Felix de Rooy). De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een verwesterde politieagent; Weljo oogt als een bezwerende sjamaan.

https://www.youtube.com/watch?v=6lXfBFzkKrY&feature=emb_logo

Misschien is het logisch dat Kenza in dit stadium van haar leven meer toenadering zoekt tot de spiritualiteit van Weljo. Omdat hij, in al zijn esoterische wijsheid en via zijn intrigerende rituelen, in tegenstelling tot haar pragmatische vader, antwoorden lijkt te hebben op vragen. Deze tegenstelling tussen vader en zoon is ook een treffende metafoor voor het eiland zelf, waar westerse machten sinds de komst van de kolonisten de cultuur van de oorspronkelijke bewoners hebben proberen weg te vagen. Weljo, met in zijn kielzog Kenza, probeert deze ontwikkeling juist terug te draaien – met spirituele, magisch-realistische scènes tot gevolg.

Hoewel Buladó volgens filmmaker Eché Janga geen activistische film is. Het drama, dat afgelopen oktober het Nederlands Film Festival opende en het Gouden Kalf voor beste speelfilm won, gunt de kijker ook een sfeervolle blik op het deel van Curaçao dat aan menig witte toerist voorbijgaat. Grote delen van de film zijn geschoten op het dunbevolktere deel van het eiland, in groene valleien, tussen de cactussen en op een groot autokerkhof waar leguanen rondsluipen die Kenza probeert te slijten aan stoere bikers – waarmee ze de toorn van haar vader wekt, die vooral wil dat zijn dochter goed presteert op school.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Maar Kenza moet, om verder te kunnen in het leven, eerst begrijpen wie ze is en waar ze vandaan komt, terwijl Weljo de omgekeerde weg bewandelt en zich gereedmaakt voor zijn definitieve afscheid van het eiland. Buladó is in die zin een uiterst bitterzoete film, die de onbestemde spiritualiteit vat die altijd aanwezig lijkt te zijn op Curaçao. Deze raadselachtige magie wordt versterkt door de muzikale composities van Christiaan Verbeek die als passaatwinden door het verhaal zweven en Kenza lijken in te fluisteren dat ze haar eigen weg in het leven moet kiezen, soms gesouffleerd door het bovennatuurlijke om haar heen.

Buladó, vanaf 5 maart 2021 op Netflix

Lees ook