Brotherhood S02

Brotherhood S02E01-02: gewelddadig maar doeltreffend

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Gevangenisthriller van Pedro Morillo is opnieuw een akelige metafoor voor het Brazilië van nu.

Aan het begin van het tweede seizoen van Brotherhood is de gevangenis waar gedetineerde Edson (Seu Jorge) de scepter zwaait nog steeds in rep en roer. De opstand die hij in gang heeft gezet heeft tot een alliantie tussen The Brotherhood en The Cult geleid, en eveneens tot het ontslag van de gevangenisdirecteur. De man die voor hem in de plaats komt is echter geen haar beter, en niet lang nadat Edson zijn zin heeft gekregen bevindt hij zich alweer in een lastig parket. De nieuwe directeur dreigt zijn vrienden een voor een af te maken als Edson niet inbindt en ophoudt met zijn spelletjes.

https://www.youtube.com/watch?v=HbHRKvWw3gk

Parallel aan deze gebeurtenissen is Edsons zus Cristina (Naruna Costa) buiten de gevangenismuren op de vlucht geslagen, nadat aan het einde van het eerste seizoen te zien was hoe ze tijdens de opstand politieagent Andrade (Danilo Grangheia) een kogel door zijn hoofd jaagde – en ook is er iets met een buit. Andrade had op zijn beurt net Darlene (Hermila Guedes) gedood. Hoewel in het nieuwe seizoen al snel blijkt dat Darlene springlevend is, en Cristina op de hielen zit. Ook worden er vluchtig nieuwe allianties gesmeed. Monsters nemen het op tegen monsters.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Cristina, ooit een talentvol strafpleiter, is nu ook een doodnormale zondaar die niet schroomt te moorden. Saillant is dat showrunner Pedro Morelli de kijker opnieuw een wereld vol grijze tinten voorspiegelt waarin iedereen slecht is, maar je het toch opneemt voor de gevangenen. Eigenlijk is iedereen fout, maar de corrupte overheid – die verantwoordelijk is voor de wijdverbreide criminaliteit – nog ietsjes meer. Brotherhood reikt in die zin geen oplossing uit voor het probleem. De gevangenis uit de reeks kan je eerder zien als een soort microkosmos die fungeert als een akelige metafoor voor het Brazilië van nu. Een buitengewoon gewelddadige maar soms ook doeltreffende dwarsdoorsnede van een getroebleerd land.

The Brotherhood S02, vanaf 11 mei 2022 op Netflix

Lees ook