Borgen S03

Borgen S03E01: ambitie is destructief

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Is oud-premier Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) de beste stuurvrouw aan wal?

Foto credits: Lumière

Birgitte Nyborg (Sidse Babett Knudsen) is niet meer politiek actief. 2,5 jaar na haar overdonderende speech over feminisme in het Deense parlement, vult ze haar dagen met het geven van lezingen en is ze benoemd als bestuurslid van een farmaceutisch bedrijf. In Hong Kong onderhandelt ze in chique vergaderzalen over chemisch afval, en over welke tegels er in een nieuw pand geplaatst dienen te worden. ’s Nachts deelt ze haar bed met nieuwbakken lover Jeremy (Alastair Mackenzie). De helikopter is haar vervoersmiddel. Het is een bewogen leven.

https://www.youtube.com/watch?v=Erx8Tk160Gw&feature=emb_logo

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan; de beste stuurlui staan aan wal. Oftewel: als Nyborg concludeert dat de ontwikkelingen in de Deense politiek haar niet aanstaan, overweegt ze zich weer in het hele circus te gaan mengen. En waarom ook niet? Dochter Laura (Ferja Riemann) is hersteld van haar psychische aandoening; de kust is vrij. Maar de wereld is ook veranderd. En mensen zijn andere dingen gaan doen: Kasper Juul (Pilou Asbaek) werkt nu als journalist; Katrine Fonsmark (Birgitte Hjort Sorensen) zal de overstap wagen van het journaille naar de politiek. Ze wordt – quelle surprise! – Nyborgs campagnemanager.

Juul en Fonsmark vormen overigens geen echtpaar meer, ondanks de geboorte van zoon Gustav. Hun carrières hebben toch alle aandacht opgeëist. Ambitie is, zoals in eerdere seizoenen ook al bleek, uiterst destructief.

Deze herpositionering van de verhaallijn is evenwel een goede zet. Hoelang hadden we het toegelaten? Dat Nyborg toekeek vanaf de zijlijn? Voor de voormalige Deense premier moet er iets op het spel staan. Of zoals ze zelf stelt: ‘Politiek is persoonlijk.’ Dat is niet een hele gezonde gedachte, die door de makers en actrice Knudsen in het bijzonder, ook in het derde seizoen, weer met veel overtuiging wordt gebracht.

Borgen S03, vanaf 14 februari 2020 in zijn geheel bij NPO Start Plus, en vanaf 3 maart wekelijks op NPO 1 extra

Lees ook