Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

Black Lives Matter: 10 documentaires over politiegeweld en racisme

  •  
11-06-2020
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
235 keer bekeken
  •  
I am not your negro
Naar aanleiding van de huidige aandacht voor het politiegeweld en racisme in de Verenigde Staten raden we tien documentaires over dit pregnante onderwerp aan.
Cop Watchers (2019, Netflix)
Het is bijna niet te geloven: in de Verenigde Staten zijn er burgerbrigades die met politiescanners de politie in de gaten houden. Ze filmen agenten om te voorkomen dat deze onnodig geweld gebruiken, en om bewijs te vergaren rondom het functioneren van het politiekorps. In deze korte documentaire volgt de camera een groep activisten die, na de moord op Eric Garner, de NYPD naarstig in de gaten houdt.
Cop Watchers
Time: The Kalief Browder Story (2017, Netflix)
Bijzonder aangrijpend zesluik over Kalief Browder, een tiener die drie jaar in voorarrest zit in de gevangenis op Rikers Island in New York. Hij zou een rugtas hebben gestolen, maar daar is geen bewijs voor. En het politieonderzoek blijkt dubieus. Wat vooral naar voren komt uit het verhaal is hoezeer jonge mannen als Browder als verdachten worden aangemerkt door de politie, voordat ze überhaupt iets hebben misdaan.
Lees ook de recensie van het zesluik.
Kalief Browder
Free Meek (2019, Amazon Prime)
Mede dankzij hiphopster Jay-Z kwam deze documentairereeks tot stand; over de rapper uit de titel – Meek Mill – die vanwege betrekkelijk kleine delicten voortdurend in het vizier blijft van politie en justitie. Hoewel het vooral het haperende justitiële apparaat is dat opvalt. Het is een systeem dat wezenlijk hogere straffen oplegt aan zwarte Amerikanen. Mede dankzij opzichtig bevooroordeelde rechters die door ogenschijnlijk niemand worden gecontroleerd.
Lees ook de recensie van Free Meek.
Free Meek
Het Geweld van de Amerikaanse Politie/ Achtergronden van de L.A. Riots (2017, Videoland)
Documentairemaker Tom Jennings wijdde twee afleveringen van de reeks ‘The Lost Tapes’ – een poging belangrijke gebeurtenissen uit de Amerikaanse geschiedenis te vatten – aan politiegeweld en racisme. In Het Geweld van de Amerikaanse Politie blijkt hoezeer onschuldige burgers steeds vaker het slachtoffer zijn van politiegeweld; in Achtergronden van de L.A. Riots zien we een nieuwe blik op de rellen uit 1992.
Lost Tapes
LA 92 (2017, Netflix)
Ook in deze film, gemaakt door documentairemaker Daniel Lindsay, die er een Emmy voor won, wordt de focus verlegd naar de rellen van 1992 in Los Angeles. Die ontstonden nadat Rodney King hevig was mishandeld door een groep politieagenten en beelden daarvan in het nieuws verschenen. Betrokkenen van toen voorzien nieuwe beelden van de juiste context en onthullen diepgeworteld racisme.
LA 92
Do Not Resist (2016, iTunes)
Het valt op dat Amerikaanse politiekorpsen eruitzien als legereenheden. Met pantserwagens, kogelvrije vesten en automatische geweren. Hoe is dat zo gekomen? En zorgt dit er niet voor dat de kloof tussen diender en burger alleen maar groter wordt? Filmmaker Craig Atkinson onderzoekt deze curieuze ontwikkeling in zijn op het Tribeca Film Festival gelauwerde film.
Do Not Resist
The Innocence Files (2020, Netflix)
Ontelbare zwarte Amerikanen zitten onterecht vast in grote gevangeniscomplexen. In New Orleans bijvoorbeeld, krijgen veel gevangenen die levenslang hebben gekregen omdat ze drie keer iets pietluttigs hebben gestolen, niet eens meer bezoek. In deze documentairereeks zien we in de tweede aflevering hoe racistische motieven ten grondslag liggen aan de merkwaardige veroordeling van twee mannen.
Lees ook de recensie van de eerste aflevering.
The Innocence Files S01
13th (2016, Netflix)
Het dertiende amendement uit de Amerikaanse grondwet staat voor de afschaffing van de slavernij. Filmmaker Ava DuVernay – zie in deze context ook haar When They See Us (Netflix) – onderschrijft in deze met veel overgave gemaakte film hoe zwarte Amerikanen sindsdien tot slaaf zijn gemaakt in het penitentiaire systeem. Het is moderne slavernij; hard werken voor een marginaal loon. En eveneens het bewijs van hoe het slavernijtijdperk doorwerkt in het nu.
Lees ook de recensie van de documentaire.
13th
I Am Not Your Negro (2016, Cinetree, IDFA, NPO Start)
Dit onbetwiste meesterwerk van filmmaker Raoul Peck draait om de nooit afgemaakte roman van James Baldwin. Baldwin is een van de grootste voorvechters voor gelijke rechten en eveneens een van de meest erudiete schrijvers uit de vorige eeuw. Zijn fijngevoelige en scherpzinnige bespiegelingen worden in de film voorgedragen door acteur Samuel L. Jackson, die schrijnende en sublieme beelden begeleidt met bravoure en bombast.
Lees hier meer over I Am Not Your Negro.
I Am Not Your Negro
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!