Bioscooppremière: Murder on the Orient Express

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Acteur en regisseur Kenneth Branagh zet een redelijk vermakelijke update neer van meesterdetective Hercule Poirot.

Acteur en regisseur Kenneth Branagh zet een redelijk vermakelijke update neer van meesterdetective Hercule Poirot.
 

Het afstoffen en oppoetsen van Intellectual Property uit het papieren tijdperk is een lucratieve collectieve psychose in de Westerse filmindustrie, zie alle superheld-verfilmingen gebaseerd op stripblaadjes uit de jaren veertig en vijftig. Nog ouder kan ook: in de jaren dertig haalden de detective-romans van de Britse veelschrijfster Agatha Christie oplages waar Stephen King jaloers op zou zijn. Nu is haar fictieve Belgische meesterspeurder monsieur Hercule Poirot aan de beurt voor moderne (her)verfilming. Anders dan bij collega Sherlock Holmes, wiens belevenissen door de BBC inventief en succesvol werden verplaatst naar onze tijd, laat Kenneth Branagh (ook de regisseur van Cinderella en Thor) het bronmateriaal en het timeframe van het boek Murder on the Orient Express (1934) intact en bestaat de update er uit dat Poirot, die in het werk van Christie gewoon een chique pedante allesweter was, een aantal uiterst moderne psychische mankementen krijgt aangemeten. Poirot anno 2017 is een anaal gefixeerde melancholicus die verdrietig ronddwaalt ergens op het autistische spectrum en zo goed is in zijn vak omdat hij hypersensitief is. Maar de enorm Britse ouderwetsheid is strikt gehandhaafd, ook al omdat de Amerikaanse markt daar zo verzot op is. Dit werk:

https://youtu.be/aQULd19M_cE

Het verhaal speelt zich af tijdens een treinreis van de fameuze Orient Express, een extreem luxe trein die van Istanbul naar Parijs reed, met een aantal exotisch rijkaards aan boord, plus een moord. Het verhaal is behoorlijk ingewikkeld en gekunsteld en hoewel Branagh's amusante en tragische Poirot en actrice Daisy Ridley (uit bovenstaand fragment en bekend als Rey uit de nieuwe Star Wars films) aangename uitzonderingen zijn, is de rest van de cast wel erg voorspelbaar en traditioneel bezig. Geen verrassingen, behalve misschien de vreselijke Johnny Depp, die hier zo verschrikkelijk vervelend en slecht is dat het opzien baart.

Wie zin heeft in een aangenaam nostalgisch bad vindt het period drama van Murder on the Orient Express waarschijnlijk aangenaam; het is typisch zo'n film die over een paar jaar tot het vaste Kerst-repertoire van de lineaire televisie gaat behoren. Verder veel CGI-sneeuw en die magistrale snor natuurlijk, die waarlijk prachtig is. Murder on the Orient Express is vooral vakkundig gemaakte nostalgie. Wie de trailer bekijkt, weet direct of hij/zij vatbaar is voor dit soort romantische visioenen van het verleden:

https://www.youtube.com/watch?v=-1VandRPPRo

Murder on the Orient Express draait vanaf 9 november in de bioscoop

Lees ook