Billie vs Benjamin

Billie vs Benjamin S01E01: weinig gedurfde dramedy

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Een linkse vrouw wordt verliefd op een rechtse man in Vlaams drama waarin spijtig genoeg alle clichés over links en rechtse mensen uit de kast worden gehaald.

Foto credits: Streamz

Zij is vegetariër en idealist; hij kan zich geen maaltijd zonder vlees voorstellen. Zij is onmiskenbaar links; hij is overduidelijk rechts. Toch worden ze verliefd op elkaar. De makers van Billie vs Benjamin doen het voorkomen alsof dat zo bijzonder is. Maar niet iedereen loopt de ganse dag met zijn politieke voorkeur op zijn voorhoofd geplakt over straat. Bovendien is er het adagium ‘tegenpolen trekken elkaar aan’ en doet deze Vlaamse reeks ook denken aan de misogyne mythe dat linkse vrouwen het stiekem graag met rechtse mannen zouden doen – dat zou hun guilty pleasure zijn.

https://www.youtube.com/watch?v=0w6GuiKllTc

Contempleren of zo’n relatie zou werken is echter niet het grootste probleem van Billie vs Benjamin; dat is namelijk de hele both sides-benadering – om Donald Trump te citeren. De levenshouding van Billie (Charlotte Timmers) wordt zonder twijfel gelijkgesteld aan die van Benjamin (Ward Kerremans). Alsof ze allebei een punt hebben. Maar ook als nogal opzichtige metafoor voor polariserende krachten in de Belgische maatschappij, waar gaandeweg een patstelling is ontstaan tussen links en rechts die broodnodig moet worden geslecht.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Deze benadering – zodra we met elkaar in dialoog treden, komt alles goed, dan worden we misschien zelfs verliefd – is infantiel en bovendien weinig gedurfd. Moediger is om een kant te kiezen, om kritisch(er) te zijn. Dan krijg je schurend drama. Billie vs Benjamin heeft in die zin niets nieuws te vertellen. Het enige hoogtepunt uit de reeks is de cynisch-geestige voice-over van Ruben Block, bekend als de voorman van Triggerfinger. Hij geeft met wijsgerige observaties nog een noemenswaardige draai aan een dramedy die geestig noch ontroerend is.

Billie vs Benjamin S01, vanaf 19 augustus 2022 bij Prime Video

Lees ook