Big Love

Big Love S01-S05: genoeg liefde voor drie

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Bill Paxton speelt met verve een polygamist.

Hoe leg je aan je kinderen uit dat hun moeders met dezelfde man het bed delen? Dat er een rooster bestaat dat bepaalt wie wanneer de liefde mag bedrijven met Bill Henrickson (Bill paxton)? Dat hun vader eerst huwde met Barbara (Jeanne Triplehorn), daarop een verhouding kreeg met Nicki (Chloë Sevigny) en vervolgens verliefd werd op Margie (Ginnifer Goodwin). En dat er om de emoties te bedaren en eenheid te scheppen ook om de drie dagen een familieavond is, waarop de drie gezinnen, woonachtig in drie huizen op hetzelfde terrein, samenkomen. Met hun kroost, negen stuks in totaal.

In Big Love verlegden showrunners (en echtpaar) Mark V. Olsen en Will Scheffer van 2011 tot 2016 de focus naar de wereld van de polygamie in Salt Lake City, Utah; naar een patriarch die met zijn charmes een trio voor zich weet te winnen, en zich als ondernemer ontfermt over een drietal hectische huishoudens. Je vraagt je al meteen af: is er geen sprake van jaloezie in zo’n ongelijkwaardige situatie? Natuurlijk. In de pilotaflevering zien we al dat seks met Margie – op háár avond – geen onverdeeld succes is, en dat de vrouwen door zo’n voorval meteen aan zichzelf gaan twijfelen: ben ik wel z’n favoriet?

Het is hetzelfde sentiment dat zo zorgvuldig verborgen blijft in realitytelevisie als Sister Wives, over een polygamist uit Utah, wiens vrouwen altijd veinzen dat ze de gelukkigsten zijn. Olsen en Scheffer bieden ons een inkijkje in een curieus milieu, een levenswijze die monogamisten altijd heeft gefascineerd. Ook in dit tijdperk, waarin een fenomeen als polyamorie acte de présence geeft, blijft polygamie een merkwaardig construct: maar in Big Love wordt het delen van je liefde – Bill heeft schijnbaar genoeg te geven – niet continu tegen het licht gehouden. Het is in die zin ook observationeel drama.

Gek genoeg verscheen het vaak over het hoofd geziene Big Love in 2011 bij HBO en nu (pas) bij Ziggo. De VOD-aanbieder die toch de kroonleverancier van HBO-titels in Nederland is. Maar beter laat dan nooit, want Bill Paxton – die ons is ontvallen in 2017, net als co-ster Harry Dean Stanton – speelt een ijzersterke familieman.

Big Love S01-S05, vanaf 1 februari bij Ziggo

Lees ook