Between Us

Between Us S01: is eerlijk zijn altijd beter dan liegen?

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Warm Noors-Deens drama over de onvermijdelijkheid van relatieproblemen met partners en vrienden.

‘Je laat je makkelijker gaan als het thuis minder goed gaat.’

In de Noors-Deense dramaserie Between Us staan de levens van twee vriendinnen en hun relaties centraal. De Noorse Merete (Agnes Kittelsen) en Joachim (Nicolai Cleve Broch) zijn twaalf jaar getrouwd en net verhuisd naar Denemarken met hun zoontje Linus (Fabian Nomerstad-Barikmo). De Deense Nanna (Lærke Winther; Dicte) en Kasper (Johannes Nymark) zijn drie jaar bij elkaar en willen kinderen proberen te krijgen.

https://www.youtube.com/watch?v=I-8d7LhdTgs

‘Ik verpest alle levens van de mensen van wie ik hou’, vertelt Nanna aan haar psycholoog Jeppe (Lars Brygmann; Dicte) – die hiervoor loodgieter was. Wat ze precies heeft gedaan en hoe dat is gebeurd ontrafelt zich in acht afleveringen die steeds beginnen met een gesprek met Jeppe, waardoor de serie voldoende opbouwende spanning in het verhaal weet te houden.

Beste vriendinnen Nanna en Merete zijn samen een start-up begonnen, die heel succesvol lijkt te gaan worden. Nanna heeft een relatie met de tien jaar jongere Kasper, een voormalige drummer. Merete is getrouwd met Joachim, die zijn baan als fotojournalist heeft opgezegd om mee te verhuizen naar Denemarken. Al snel blijkt dat er in beide relaties wat problemen zijn. Nanna wil graag kinderen, maar wanneer blijkt dat Kasper onvruchtbaar is verandert dit alles. Vernieuwend is dat er hier iets meer ingezoomd wordt op het mannelijke perspectief op onvruchtbaarheid en dit niet direct gekoppeld wordt aan het idee dat hij minder mannelijk zou zijn, zoals vaak gedaan wordt.

Merete en Joachim zitten in een sleur. ‘Ik voel me compleet genegeerd. Ik heb het gevoel dat je alles afkraakt wat ik doe, alsof de dingen die ik doe niet goed genoeg zijn.’ De verleidingen staan om de hoek en dat hun relatie al wankelt helpt niet mee aan het weerstaan hiervan.

De rode draad in het verhaal is de vraag of je de waarheid vertelt en of dat eigenlijk wel altijd goed is. De personages proberen eerlijk naar elkaar te zijn, maar het dagelijks leven (in de serie) laat zien dat dat soms best lastig is. ‘Ik kan niet altijd de waarheid vertellen, dat zou absurd zijn’ tegenover ‘liegen leidt nergens toe’.

Between Us is soms een tikkeltje voorspelbaar, maar de personages roepen voldoende empathie op om te blijven kijken. 

Between Us, vanaf 12 oktober 2020 op NPO 3 en NPO Start, en tevens in zijn geheel op NPO Plus.

Lees ook