Better Call Saul S04E01: ijzersterke televisietriomf in wording

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Humor, actie en drama zijn nog steeds vakkundig met elkaar verbonden.

Jimmy McGill (Bob Odenkirk) is in diepe rouw, maar 'the show must go on'. In de eerste aflevering van het vierde seizoen lijkt zijn transformatie tot alter ego Saul Goodman nu echt aanstaande: de zelfmoord van zijn onuitstaanbare broer Chuck (Michael McKean), wiens woning opgaat in een vlammenzee, zou weleens het startschot kunnen zijn voor de illustere carrière die de gewiekste strafpleiter tegemoet gaat. Hij heeft nu alleen nog zijn vriendin en partner Kim (Rhea Seehorn) te verliezen. Daarnaast was het derde seizoen sowieso al behoorlijk verwoven met personages die in Breaking Bad al prominent te zien waren: Gustavo Fring (Giancarlo Esposito), Hector Salamanca (Mark Margolis) en Mike Ehrmantraut (Jonathan Banks).

In het derde seizoen evenaarden showrunners Vince Gilligan en Peter Gould bij vlagen de weergaloosheid van Breaking Bad. Met inventieve cameravoering, wonderlijke close-ups (wie had gedacht dat wegspoelend water in de goot zo wonderschoon kan zijn) en intelligente verhaallijnen. Het veelbelovende vierde seizoen lijkt in het verlengde te liggen van die televisietriomf van vorig jaar. Traditiegetrouw begint de nieuwe reeks met een flashforward naar Saul in het nu, als kalende koekjesverkoper in een winkelcentrum in Omaha. Daar kreeg hij vorig seizoen een toeval, maar dat blijkt – na medisch onderzoek – vals alarm.

We zien hoe Bob Odenkirks personage in het heden op zijn hoede is, omdat hij natuurlijk niet wil dat zijn dubieuze verleden onthuld zal worden. In de eerste aflevering zien we eveneens hoe Hector Salamanca in het verleden wordt getroffen door een hersenbloeding – zijn fysieke beperking als gevolg van deze episode zagen we al in Breaking Bad. Nu de ‘Don’ wegvalt, rijst de vraag wie in het machtsvacuüm zal stappen. Collega-drugshandelaars Gus Fring en Juan Bolsa (Javier Grajeda) anticiperen op een karteloorlog die zal leiden tot chaos en inmenging van Amerikaanse antidrugsbrigades.

En dan is er Mike, die vorig seizoen al aankondigde te gaan stoppen als parkeerbeambte bij de rechtbank. De stoïcijnse rouwdouwer laat 200.000 dollar witwassen bij Gustavo Frings connectie, het bedrijf Madrigal Electromotive, waar hij zogenaamd werd aangenomen als veiligheidsconsulent. We zien hem thuis zitten, vechtend tegen de verveling, waarop hij de stoute schoenen aantrekt: hij zal het werk waar hij voor betaald wordt – een onvervalste dekmantel - echt gaan uitvoeren. Zo laat hij tijdens een zelfbedachte undercoveroperatie de manager van het bedrijf zien wat er allemaal mankeert aan de veiligheid.

Het levert een heerlijke scène op waarin Mike, zoals hij dat zo goed kan, onverstoorbaar door de wandelgangen struint. Ook dat mag gezegd worden van het ijzersterke Better Call Saul: humor, actie en drama zijn nog steeds vakkundig met elkaar verbonden.

Better Call Saul S04, vanaf 7 augustus elke week een nieuwe aflevering op Netflix

Lees ook