Baby S03

Baby S03E01: scheuren in het prosititutiefirmament

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

In het met misère overgoten derde seizoen lijkt het erop dat Chiara zo weer in haar oude gewoontes kan vervallen.

Vorig seizoen zagen we al de scheuren die ontstonden in het prostitutiefirmament waar Chiara (Benedetta Porcaroli) en Ludovica (Alice Pagani) deel van uitmaakten. Dat de minderjarige vrouwen, soms tegen hun zin, seks hadden met invloedrijke mannen dreigt in de openbaarheid te komen. Tegen het zere been van hun pooier Fiore (Guiseppe Maggio) en zijn handlangers. In de eerste aflevering wordt al gezinspeeld op een doorbraak in politieonderzoek naar de illegale seksuele handelingen, terwijl Damiano (Riccardo Mandolini), die gevoelens heeft voor Chiara, overweegt om klokkenluider te worden. Het einde is dus in zicht, van het tienerdrama dat is gebaseerd op een Romeins schandaal uit 2014.

https://www.youtube.com/watch?v=2OQVL3u4E1w&t=24s

Het is markant hoe Italiaanse scenaristen telkens weer de onder- en bovenwereld met veel vernuft met elkaar weten te verbinden. In Baby blijkt politiek verweven met de georganiseerde misdaad en rijk met arm. Alsof er geen enkele Italiaanse klasse of leefwereld buiten schot blijft; alsof iedereen er weet van heeft. En misschien ook: alsof seks met minderjarigen onschuldiger is dan officieren van justitie doen voorspiegelen – dat is natuurlijk waar het drama juist tegen ageert, tegen die apathie die ingebakken lijkt in de Italiaanse volksaard.

Het derde seizoen is door alle misère en dreigende politie-invallen wel pittig om te zien. De miserabele toon wordt nergens verzacht door humor of andere lichtzinnigheden. Er heerst voortdurend een beklemmende sfeer. Tegelijkertijd is het interessant hoe de makers lijken te suggereren dat Chiara elk moment weer kan vervallen in oude gewoonten; dat ze met een denkbeeldige druk op de knop zo weer grijsaards in cafés om haar vinger kan winden.

Baby S03, vanaf 16 september 2020 op Netflix

Lees ook