Aruanas

Aruanas S01: eco-activisten, vriendschap en strijd tegen milieumisdaden

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Spannende Braziliaanse eco-misdaadthriller waarin vier vrouwen er alles aan doen om milieucriminaliteit in de Amazone aan het licht te brengen.

Met de Braziliaanse serie Aruanas komen de dagelijkse realiteiten van de strijd om het regenwoud te behouden heel dichtbij. Makers Estela Renner en Marcis Nisti kregen bij het maken van de serie hulp en steun van verschillende ngo’s, waaronder Greenpeace, Amnesty International en WWF. Het verhaal is geïnspireerd op waargebeurde gebeurtenissen. Het is gelaagd en sensitief met het oog op de gevolgen voor de verschillende etnische groepen die in de Amazone wonen gemaakt. En dat is te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=yAuQCRn92ec&feature=emb_logo

Aruanas geeft een gebalanceerde combinatie van realiteit en drama. Duidelijk is dat entertainment de boventoon voert, maar dat bewustwording over de dagelijkse realiteit van activisten en noodzaak om het Amazonegebied – of de biodiversiteit in het algemeen – te beschermen de rode draad vormt. Dat het beschermen van de natuur vaak gepaard gaat met gevaar voor eigen leven komt ook in het verhaal naar voren. Uit onderzoek van Global Witness blijkt dat er vorig jaar wereldwijd 212 milieuactivisten vermoord zijn; een recordaantal.

Het verhaal volgt journaliste Natalie (Débora Falabella), advocate Verônica (Tais Araújo), activist Luiza (Leandra Leal), drie vriendinnen die de ngo Aruana zijn gestart, en hun nieuwste stagiaire Clara (Thainá Duarte; 3%). In de eerste aflevering krijgt Luiza midden in de Amazone een anoniem rapport waarin de connectie wordt gelegd tussen mijnbedrijf KM en illegale mijnactiviteiten in het fictieve Cari.

Er wordt naar goud gezocht in beschermde gebieden. Doordat dit gebeurt komen ook andere gevolgen aan het licht: ontheemding van en (massa)moorden op etnische groepen, ziektes bij mensen die in slavernij-achtige omstandigheden in de mijnen werken, en seksuele uitbuiting van kinderen. De vrouwen volgen allen hun eigen ‘specialiteit’ om het web van illegale acties te onderzoeken. Dit zorgt voor spannende situaties en spionachtige praktijken. ‘Een ideaal is altijd groter dan angst’.

Aruanas geeft met het verhaal ook kritiek op de huidige Braziliaanse politiek onder gezag van president Jair Bolsonaro, die samen met zijn overheid de ogen dicht lijkt te knijpen voor de steeds snellere ontbossing van de Amazone door privébedrijven voor financiële winst. 

Aruanas is vanaf 8 oktober 2020 in zijn geheel te zien bij Ziggo Movies & Series.

Lees ook