All About the Washingtons: geen geslaagde throwback

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Hoe innovatief de hiphop-carrière van Rev Run was, zo oubollig is zijn sitcom.

Halverwege de eerste aflevering van All About the Washingtons wordt hoofdpersonage Joe, een wereldberoemde rapper die zojuist met pensioen is gegaan, op de kamer van zijn oudste zoon geroepen. Of hij naar een track van zoonlief wil luisteren en hem eventueel bij zijn label wil promoten. Na een paar seconden met de koptelefoon op wordt duidelijk dat Joe, de veteraan, niets van de hedendaagse hiphop (‘je verstaat niet wat hij zegt!’) van de nieuwe generatie begrijpt.

https://www.youtube.com/watch?v=1ARPdolqa8U

In de jaren tachtig gold Rev Run (echte naam: Joseph Simmons) als een pionier met Run-DMC. Het trio werd als eerste hiphop-act uitgezonden op MTV, kreeg als eerst een Grammy-nominatie en een platina plaat. En dan is er ook nog die eerste cross-over tussen de hiphop en de rock in de vorm van ‘Walk This Way’ met Aerosmith. En vervolgens was er ook nog de zeer succesvolle realityserie Run’s House, waarin het gezin van de rapper gevolgd werd. Zender ABC besloot die realityshow in een sitcom te veranderen met de pilot van All About the Washingtons. Toen die pilot niet werd opgepikt, besloot Netflix om er toch een compleet seizoen van te maken.

In All About the Washingtons speelt Simmons bijna zichzelf als de gepensioneerde rapper Joe, die ineens voor zijn vier kinderen moet zorgen. Ondertussen probeert zijn vrouw (Justine Simmons, ook buiten de serie zijn echtgenote) het te maken als ondernemer. Ze bedacht een dop voor op een glas, waardoor je je drankje niet morst in een discotheek. En dat levert een gezapige, vis-op-het-droge sitcom op, die voelt als een throwback naar de dagen van Full House of The Cosby Show.

De voornaamste reden voor het mislukken van All About the Washingtons zijn de twee hoofdpersonages: man en vrouw Simmons zijn simpelweg geen comedy-acteurs. ‘It’s tricky’, om het in Run-DMC-jargon te beschrijven. En ondanks goede toevoegingen als Arsenio Hall in een bijrolletje en de aardig presterende kindacteurs, is het een slecht idee om Joseph en Justine Simmons een sitcom te laten dragen. Ze deden het goed voor de camera’s in die real-life soap, maar hier werken ze zich met een onnatuurlijk enthousiasme en een matige timing door hun scripts. Oh, en over die scripts gesproken: die staan vol flauwe punchlines en eindigen steevast met wijze lessen als ‘eerlijk duurt het langst’.

Dus uiteindelijk is All About the Washingtons een sitcom van de oude stempel (inclusief lachband!), die - net als hoofdpersonage Joe - niets van de nieuwe stromingen binnen het comedy-genre lijkt te begrijpen. ‘It’s like that, and that’s the way it is’, zullen we de heer Simmons dan maar citeren.

All About the Washingtons, vanaf 10 augustus 2018 op Netflix

Lees ook