Alice in Borderland

Alice in Borderland S01E01: niet origineel, wél onderhoudend

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Japanse thriller is een niet onaardig mengsel van Cube, Saw en Battle Royale.

Kuzuryu (Tsuyoshi Abe) is een gameverslaafde nietsnut die maar geen baan wil zoeken, in tegenstelling tot zijn conformistische broer. Samen met twee vrienden hangt hij dagelijks in Tokyo rond op het drukke kruispunt in de Shibuya-wijk, waar ze het winkelende publiek irriteren met hun belhamelpraktijken. Op een dag gaan ze zo ver dat ze door de politie achternagezeten worden en noodgedwongen moeten vluchten naar een badkamer op een nabijgelegen metrostation. Als ze de ruimte uren later verlaten, blijkt Tokyo te zijn getroffen door een Apocalyps: de straten zijn uitgestorven, en het trio blijkt verstrikt te zitten in een sadistisch spel.

https://www.youtube.com/watch?v=49_44FFKZ1M&t=8s

Het eerste level speelt zich af in een omineus pand waar de drie mannen samen met twee vrouwen telkens in een kamer een raadsel moeten oplossen en moeten kiezen tussen twee deuren, met de opdrukken ‘leven’ en ‘dood’. Kuzuryu gebruikt de skills die hij tijdens het gamen heeft gecultiveerd om vliegensvlug van kamer naar kamer te razen. Voordat het gezelschap wordt verzwolgen door een vlammenzee. Alice in Borderland – een animeverfilming – doet in dat opzicht sterk denken aan het Japanse Battle Royale, maar ook aan de Cube-reeks en de Saw-films. Erg origineel is de thriller dus niet.

Maar deze benadering is, mits goed uitgevoerd, en dat is in Alice in Borderland het geval, wel erg onderhoudend. Omdat je als kijker graag wilt weten van de hoed en de rand: wie is de spreekwoordelijke poppenspeler in het verhaal? Wie is de ‘Jigsaw’? Wie houdt Kuzuryu en zijn lotgenoten in zijn greep? En wat staat er op het spel? Het zijn vragen die vast en zeker pas na een lange trits aan onaangenaamheden worden beantwoord.

Alice in Borderland S01, vanaf 10 december 2020 op Netflix

Lees ook