Aftiteling: de Grip

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Op de aftiteling staan exotische vaklui. Best Boys en Script Girls, Gaffers en Grips, Producers en Directors. We beschrijven hun werk. Deel 6: de Grip.

Op de aftiteling staan exotische vaklui. Best Boys en Script Girls, Gaffers en Grips, Producers en Directors. We beschrijven hun werk. Deel 6: de Grip

Het werk van de grips komt vooral neer op het finetunen van het licht en het opstellen, verankeren, verplaatsen en optuigen van de constructies waar je in filmstudio's en op filmsets lampen, camera's et cetera aan kan bevestigen. Het woord 'grip' betekent grijpen of vastmaken en vroeger ook 'toneelknecht', wat ook in de filmindustrie geen slechte omschrijving is van wat grips doen. Als de lichttechnici onder leiding van de gaffer alle lampen hebben opgesteld, komen de grips in actie. Zij stellen de al dan niet doorzichtige schermen op die het licht van de lampen verder richten, verstrooien of een kleur geven. Die schermen staan op standaarden, die de grip opstelt en verankert met touwen of zandzakken. Ook het opstellen van green screens, spannen van doeken, leggen van rails voor de dolly (het camerakarretje dat vaak ook door deze dolly grip wordt voortgeduwd), het opstellen van steigers of andere stellages (de rigging grips) waartegen onderdelen van het decor worden gebouwd, enzovoorts. Alles wat je je voorstelt bij het opbouwen van een festival, circus of kermis, maar dan gespecialiseerd en zeer technisch, ook wegens de vele veiligheidsvoorschriften. De grips worden aangestuurd door de Key Grip, die net als de gaffer een eerste assistent heeft die de Best Boy wordt genoemd. Hier zie je de grips in actie – een zeer technisch, veelomvattend en belangrijk filmambacht:

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen