First Dates Hotel

Achter de schermen bij het First Dates Hotel

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Na First Dates is er nu ook First Dates Hotel. Journalist Malou Holshuijsen checkte in en bekeek het datingspel van een afstandje.

Het datingprogramma First Dates wordt goed bekeken met dagelijks zo’n half miljoen kijkers. Dat geldt voor zowel de Nederlandse als de Britse versie. De formule is simpel: een restaurant vol dappere vrijgezellen en tientallen (verborgen) camera’s. Spannende slow-tv waar de kijker de volgende dag bij de koffiemachine over napraat. First Dates staat bekend om tenenkrommend ongemak en hartverscheurende situaties waarin vrijgezellen terechtkomen tijdens een blind date. In de spin-off First Dates Hotel is dat niet anders. Tientallen vrijgezellen in alle soorten, maten en leeftijden die samen in een hotel verblijven. Ze dineren met een voor hen secuur uitgekozen date en wij mogen meekijken. Het verschil tussen First Dates en First Dates Hotel is dat we er ook bij zijn bij de eventuele tweede date, de volgende dag.

Het Nederlandse First Dates Hotel ligt ergens in Limburg. Op een klein station ’s morgens in de vroegte word ik opgehaald door een jonge productiemedewerker. ‘Er is gister gezoend. Iedereen in de regiewagen was buiten zinnen. Als zoiets gebeurt, ontstaat er achter de schermen een gevoel van euforie.’ Volgens mij mag hij me dit helemaal niet vertellen.

Binnen 48 uur na de oproep van First Dates Hotel ontving de redactie 3200 aanmeldingen van vrijgezellen uit het hele land. Aan de hongerige harten en avonturiers wordt gevraagd een lange vragenlijst in te vullen. Hoe lang ben je vrijgezel? Wat vind je belangrijk in een relatie? Wat is je ervaring op het gebied van dating? Zelf had ik ooit een date met iemand die me vroeg waar ik werkte.

‘Bij BNNVARA.’

‘Oh wat leuk, ik heb Angela Schijf een keer in het echt gezien.’

‘……’

Ik moet er niet aan denken dat ik dit gesprek had gevoerd onder het toeziend oog van enkele verborgen camera’s. Om over de honderdduizenden televisiekijkers nog maar te zwijgen. Er is genoeg tijd om je tijdens de vragenlijst te bezinnen, zo merkte ik tijdens het invullen ervan. Ik haakte af. Duizenden mensen waren dapperder dan ik ooit zal zijn en beantwoordden alle vragen. Wat zijn je hobby’s? Heb je kinderen? Rook je? Drink je? Waarom ben jij de ideale partner? Wat zijn grote afknappers? Heb je iets meegemaakt wat grote invloed heeft op je leven? ‘Soms zitten er ook heel vreemde antwoorden tussen’ – weet een van de matchmakers me te vertellen. Liefde kent blijkbaar geen gêne. Jammer genoeg is de redactie ontzettend discreet als het gaat om de kandidaten. Ik krijg geen antwoord als ik doorvraag naar de vreemdere antwoorden op de vragen.

Lees ook