Absentia S03

Absentia S03E01-04: een nieuw seizoen, een nieuw complot

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Niet Emily, maar ex-echtgenoot Nick is dit keer 'missing in action'.

‘Denk je dat ons leven ooit weer normaal aan zal voelen?’ ‘Definieer normaal voor onze familie.’

Het kan niet worden ontkend: het waren zware jaren voor de familie Durand/Byrne in de tv-serie Absentia. Eerst dook Emily Byrne (Stana Katic, Castle) na zes jaar vermist te zijn geweest opeens weer op, om te ontdekken dat ze 1) in de tussentijd was doodverklaard, 2) haar echtgenoot Nick Durand (Patrick Heusinger, Jack Reacher: Never Go Back) was hertrouwd met de gezinstherapeute Alice (Cara Theobold, Crazyhead) en 3) zijzelf voor haar zoon Flynn (Patrick McAuley, The Conjuring 2) nog maar een vage herinnering is. Als klap op de vuurpijl heeft Emily zelf ook geen idee wat er tijdens die zes jaar afwezigheid met haar gebeurd is.

https://www.youtube.com/watch?v=3Qi0DKcl_gA&feature=emb_logo

In de eerste twee seizoenen wordt dat mysterie opgelost, en ontdekt Emily dat haar ontvoering deel uitmaakte van een veel groter complot dat ook veel verder terugging dan ze eerst had gedacht. Maar daarvoor moest ze zelf wel eerst haar absolute dieptepunt bereiken.

Aan het begin van het derde seizoen lijkt het normale leven enigszins teruggekeerd. Nick, Emily en Flynn delen een momentje aan de ontbijttafel, net als een doorsnee gezin. Een familiedinertje samen met Emily’s vader (Paul Freeman, Raiders of the Lost Ark) en broer Jack (Neil Jackson, Stargirl, tv-serie Sleepy Hollow) doet daar later zelfs nog een schepje bovenop. Al die gemoedelijke momenten ten spijt is de situatie toch nog verre van normaal. Dat blijkt wel wanneer Emily een paar avonden later bewapend met een honkbalknuppel inbreekt bij de nieuwe zwemleraar van Flynn, omdat ze een paar van zijn foto’s op zijn Instagram-account nogal verdacht vindt.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Helemaal onterecht is haar wantrouwen niet. In de afgelopen twee seizoenen bleken vaak juist de mensen die het dichtst bij haar stonden het minst te vertrouwen. Ook in de nieuwe zaak - waarbij de vondst van een lijk met ontbrekende organen slechts het tipje van de sluier is – zijn de slechteriken, onder wie huurmoordenaar Dawkins (Geoff Bell, RocknRolla), haar steeds net twee stappen voor. Voor Emily is het duidelijk: iemand binnen de FBI is een mol, maar wie?

Zowel verhaaltechnisch als emotioneel gezien voegt het derde seizoen eigenlijk weinig meer toe aan de Emily Byrne-saga (dit keer is ex-echtgenoot Nick juist even 'missing in action'). Emily is nog steeds een ongeleid projectiel die nogal onconventionele technieken gebruikt om resultaten te behalen, al heeft ze het aan het einde uiteraard wel altijd aan het rechte eind. Alle actie en intriges ertussenin zijn lege calorieën. 

Absentia S03, vanaf 23 juli 2021 op Videoland

Lees ook