Abbott Elementary

Abbott Elementary S02E01-02: eerlijk en warme werkplekkomedie

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Werken op een Amerikaanse openbare school is een dagelijkse worsteling, maar de leerkrachten van Abbott Elementary hebben het ervoor over.

Foto credits: ABC

De scholen zijn weer begonnen. Juf Janine (bedenker Quinta Brunson) staat in ieder geval te trappelen. Dat is voor een groot deel te danken aan haar immer (over)enthousiaste persoonlijkheid. Maar dat het nieuwe schooljaar haar ook afleidt van haar recente break-up met vriendje Tariq is natuurlijk ook mooi meegenomen. Ook nieuwkomer Gregory (Tyler James Williams) begint, zeker volgens de door de wol geverfde veteranen Melissa (Lisa Ann Walter) en Barbara (theaterdiva en Emmy-winnaar Sheryl Lee Ralph), veel te ambitieus. Hij heeft net een vaste aanstelling gekregen en wil zich graag bewijzen.

https://www.youtube.com/watch?v=__mKbCi2-4Y

Het eerste seizoen van Abbott Elementary was als een frisse wind. Natuurlijk, het fictieve documentaire-op-de-werkvloer-format is allesbehalve nieuw (denk The Office en Parks and Recreation) en ook leraren zijn al vaker onderwerp voor series geweest (zoals in Boston Public en Teachers, met een jonge Andrew Lincoln), maar niet vaak wordt het zo eerlijk en met zoveel sympathie gebracht als hier.

Dat is niet toevallig: Brunson maakte de serie als een ode aan zowel haar moeder – een kleuterjuf – als aan de leerkracht die haar in haar formatieve jaren bijstond: juffrouw Abbott. Abbott Elementary geeft een grappig maar ook nuchter kijkje in het Amerikaanse openbare schoolsysteem, waar de leerkrachten steevast veel te veel moeten doen met veel te weinig. ‘Het is alsof we bij voorbaat al gedoemd zijn te falen!’, observeert Gregory wanhopig. ‘Welkom bij het openbare schoolsysteem van Philadelphia, waar je nooit krijgt wat je nodig hebt’, is Barbara’s prozaïsche antwoord.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Wat betreft geestverwantschap komt het al eerdergenoemde Parks and Recreation misschien nog wel het dichtst in de buurt, met de naïef-idealistische Janine als nieuwe Leslie Knope (Amy Poehler), die Gregory (de nieuwe Ben Wyatt/Adam Scott) al snel besmet met haar onuitputtelijke optimisme. En al hebben alle collega’s zo hun eigen eigenaardigheden – van de uiterst onprofessionele schooldirectrice Ava (Janelle James) tot de tragisch oncoole Jacob (Chris Perfetti) – hoe meer je met ze optrekt, hoe meer je van ze gaat houden.

Abbott Elementary S02, vanaf 1 maart 2023 op Disney+

Lees ook