A Wedding, a Funeral and a Christening

A Wedding, a Funeral, a Christening S01E01: matig Zweeds familiedrama

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Prima casting, maar weinig innovatieve televisie.

Foto credits: Jan Tove

De Scandinaviërs zijn sterren in het maken van familiedrama’s, denk aan Fanny and Alexander (1982) en Festen (1998). Het vierdelige A Wedding, a Funeral, a Christening (een bruiloft, een uitvaart en een doop) draait ook om familieperikelen. Tijdens een bruiloftsfeest heeft Grace (Helena Bergström schreef tevens het scenario, met regisseur Colin Nutley) terwijl de festiviteiten in volle gang zijn in een badkamer seks met Samuel (Phillip Zandén). Op zich is dit niet zo opzienbarend, ware het niet dat Grace’ dochter Meja (Molly Nutley) eerder die dag met Samuels dochter Sunny (Angelike Prick) in de echt is verbonden. Bovendien is Grace getrouwd, en ook Samuel bevindt zich in een relatie.

Wat nu? De makers zinspelen in de eerste aflevering op een eventuele voortzetting van de affaire, wanneer Grace en Samuel elkaar een tijdje na de bruiloft ontmoeten in een bos. En Grace heeft ook nog iets mee te delen. Want Nutley en Bergström stapelen de sentimentele momenten vliegensvlug op elkaar, zoals dat gewoonlijk is in een Scandinavisch melodrama. De titel spreekt eigenlijk al boekdelen: dit is een serie die gaat over de hoogte- en dieptepunten in het leven. Een kroniek van twee families. Zonder zelfingenomenheid gebracht, met de standaardingrediënten voor doorwrocht drama (violen, en slow-motion).

A Wedding, a Funeral, a Christening weet zich evenwel te onderscheiden van de gemiddelde tranentrekker, en dat is simpelweg te danken aan de casting. Bergström en haar goed acterende collega’s weten het niveau nog iets op te krikken. Maar verwacht geen innovatieve televisie: Nutley en Bergström doen een kunstje dat door anderen al ontelbare keren is geflikt.

A Wedding, a Funeral, a Christening S01, vanaf 9 november wekelijks op NPO 1 extra, vanaf 15 december in zijn geheel op NPO Start Plus.

Lees ook