A Cop Movie

A Cop Movie: zinderend en waarachtig

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

Fictie en realiteit wedijveren met elkaar in gedurfd filmexperiment over twee politieagenten in Mexico-Stad.

In Mexico-Stad wantrouwen de burgers de politie. Politieagenten zijn in hun ogen corrupt en alleen bezig met hun eigen welzijn. De kadetten die van de politieacademie komen zijn vaak niet geschikt voor het werk en hebben hun beroep uitsluitend gekozen vanwege het loon. Filmmaker Alonso Ruizpalacios toont in A Cop Movie hoe het systeem, dat juist zou moeten zorgen dat politieagenten burgers beschermen, kapot is. En ook het werk van politieagenten blijkt een enorme beproeving: wie een schoon kogelvrijvest aan wil en in een patrouilleauto wil rijden moet zijn portemonnee trekken. Aan álles zit een prijskaartje.

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Ruizpalacios kiest ervoor om deze problematiek te vertellen in een aantal vormen: A Cop Movie begint als een soort documentaire, gefilmd vanaf de achterbank van een politieauto. Politieagent Teresa wordt naar een adres gestuurd waar een vrouw op het punt staat om te bevallen. 'Waar is de ambulance?', vraagt haar familie. Ze wachten al twee uur. Maar ambulances komen niet altijd. Waarmee de toon is gezet: in Mexico-Stad is niets vanzelfsprekend. Dan verandert de film ineens in een soort politiethriller, met zinderende pianomuziek en dynamische overgangen in de montage: Teresa stapt in bij twee collega’s die even later op straat door de automobilist die ze proberen aan te houden worden doodgeschoten.

A Cop Movie ontpopt zich als een ui, waar telkens een laagje vanaf wordt gefrunnikt. Want, zo blijkt tegen het einde: alles is geënsceneerd. Hoewel dat ook niet helemaal klopt. Maar Teresa wordt door iemand - actrice Monica Del Carmen - gespeeld en haar collega in de film eveneens: door acteur Raul Briones (hij speelt Montoya). Briones en Del Carmen meldden zich aan bij de politieacademie en ondergingen een training van 101 dagen. Maar de ervaringen die hun personages verbeeldden zijn weer gebaseerd op de belevenissen van de echte Teresa en Montoya: twee échte politieagenten uit Mexico-Stad. A Cop Movie is in dat opzicht een zinderend spel met filmvorm.

Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.

Hoewel er ook talloze andere manieren zijn om op visuele wijze aantoonbaar te maken dat een systeem niet deugt. Het wordt niet altijd even duidelijk waarom Ruizpalacios heeft gekozen voor deze intrigerende complexiteit. Niettemin is A Cop Movie – op het filmfestival van Berlijn beloond met een Zilveren Beer voor beste montage – een gedurfd experiment.

A Cop Movie, vanaf 5 november 2021 op Netflix

Lees ook