3% S02: wie is te vertrouwen?

· Door

Facebook Twitter WhatsApp

De Braziliaanse thrillerserie, die zich afspeelt in een dystopische toekomst, pakt de draad een jaar na het einde van het vorige seizoen weer op. De personages krijgen nu meer ruimte.

Het 105e ‘Proces’ begint over zes dagen en juist deze is volgens ‘de Oude Man’ (de oprichter van ‘het Doel’, oftewel het verzet) het belangrijkste proces. Het is tijd voor ‘het Doel’ om nu écht actie te ondernemen om 'het Proces’ te stoppen: met een bom van kunstmest. Niet iedereen die zich heeft aangesloten bij ‘het Doel’ is voor het gebruik van dodelijk geweld en dus bedenken de tegenstanders samen een plan om 'het Proces’ op een andere manier tegen te houden. De infiltranten van ‘het Doel’ die in het eerste seizoen 'het Proces' doorliepen en naar ‘het Eiland’ mochten, komen nu terug naar het ‘Inland’ om te helpen met 'het Proces’. Dit zorgt voor een intrigerend verhaal, waarbij je je steeds afvraagt wie je kunt vertrouwen. Wie is er nog loyaal aan ‘het Doel’ en wie is er overgelopen?

Je cookie-instellingen zorgen ervoor dat je dit deel van de website niet kunt zien.

Wijzig hier je cookie-instellingen

Zoals te verwachten is bij een tweede reeks, krijgt het nieuwe seizoen van 3% meer ruimte om de verhaallijnen rond de verschillende personages uit te breiden. Maar ook het ontstaan van ‘het Eiland’, wie ‘de Stichters’ waren, hoe het leven als ‘waardige 3%er’ eruit ziet en de manier waarop de kloof tussen arm en rijk zo gigantisch groot is geworden, krijgen genoeg aandacht. De vragen die in de eerste reeks onbeantwoord bleven, worden dit seizoen veelal beantwoord door te spelen met tijdsprongen.

3% sluit, ondanks de letterlijke scheiding van de samenleving in het verhaal, niemand buiten: er is een diverse cast en de karakters worden niet stereotyperend geportretteerd. Marcele (Laila Garin) is het hoofd van de beveiliging en Fernando (Michel Gomes) mag dan wel in een rolstoel zitten, dit belemmert hem nergens in. Ook zijn er een paar (kleine) rollen voor queer karakters; bijzonder, omdat er in januari nog bekend werd gemaakt dat er in 2017 door homofobie de meeste (gewelddadige) dodelijke LHBTQ-slachtoffers ooit vielen in Brazilië. Met het vernieuwen van deze serie wordt ook Netflix steeds meer een écht globale streamingdienst, waar niet alleen Engelstalige Amerikaanse of Britse producties te zien zijn.

3% S02, vanaf 27 april 2018 op Netflix

Lees ook