Alles over series, tv en film. Vanaf de redactie van de VARAgids.

1971: The Year That Music Changed Everything S01E01-02: muziek staat centraal in aardig achtluik

  •  
20-05-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1971: The Year That Music Changed Everything
Documentairereeks van de hand van Asif Kapadia (Amy, 2015) is vooral een leuke muzikale (her)belevenis van een roemrucht jaar.
1971 is ten opzichte van 1969 een onderbelicht muziekjaar, moeten de makers van 1971: The Year That Music Changed Everything hebben gedacht. Daar zit zeker een kern van waarheid in: 1969 wordt vaak gezien als muzikaal topjaar en einde van het hippietijdperk. 1971 is daarentegen een jaar waarin de kaarten muzikaal opnieuw lijken te zijn geschud. 1971 is, na het transitiejaar 1970, het jaar van de geboorte van iets volstrekt nieuws, en zeker niet minder belangwekkend dan 1969. Sterker nog: Asif Kapadia (Amy, 2015) en zijn team stellen dat in 1971 de muziek de wereld als nooit tevoren vormgaf.
In de eerste aflevering passeren beelden van Marvin Gaye en The Beatles de revue. Gaye was een alom gevierde soulartiest die in 1971 besloot om met What’s Going On en Inner City Blues zijn gevoelens van ongenoegen over de Vietnamoorlog en de armoede onder zwarte Amerikanen te uiten. Kortom, Gaye werd politiek. Net als Paul McCartney en John Lennon, die zich steeds meer bewust leken van de uitwassen van de wereldpolitiek. Hun bandlid George Harrison organiseert in 1971 een concert in het New Yorkse Madison Square Garden ten behoeve van de problematiek in Bangladesh, en scoort en passant een nummer een hit met My Sweet Lord.
1971: The Year That Music Changed Everything
Onder veel klassiekers – vooral lekker dynamische livevertolkingen – worden de teksten vertoond als bij een karaokemachine. Waarmee de makers vooral benadrukken dat de muziek centraal staat in het achtluik. Zo zien we in de tweede aflevering de perikelen rondom Sly and the Family Stone – en hun pogingen om er weer bovenop te komen na hun eerdere seizoenen. En wat voor invloed de introductie van cocaïne en heroïne heeft in de muzikantengemeenschap. Kapadia en de zijnen schetsen een boeiend tijdsbeeld, van een muziekwereld die nog niet weet welke weg hij inslaat. Tegelijkertijd pretenderen ze ook een nieuw verhaal te vertellen.
Onze nieuwsbrief ontvangen? Iedere vrijdag de nieuwste series en films in je inbox! Meld je hier aan.
1971: The Year That Music Changed Everything
Kijkers die enigszins ingevoerd zijn in de muziekgeschiedenis zullen de meeste episoden uit 1971 wel kennen: van de chaos bij het concert bij Altamont tot het succes van Jesus Christ Superstar. Er wordt in de documentairereeks niet ingezoomd op vergeten namen uit de muziekgeschiedenis, maar vooral gekeken naar de grote ensembles uit die tijd. In dat opzicht is de serie vooral een leuke manier om een jaar muziek te herbeleven of te ontdekken, niet meer en niet minder.
1971: The Year That Music Changed Everything S01, vanaf 21 mei 2021 op Apple TV+
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de nieuwsbrief van de Lagarde!