10 nieuwe series om in 2018 in de gaten te houden

· Door

Google+ Facebook Twitter WhatsApp

Tien nieuwe series (Netflix, HBO, Amazon en meer) die in 2018 hopelijk de hoge verwachtingen waar kunnen maken.

Waco (24 januari, Paramount Network)

https://www.youtube.com/watch?v=2VXWgIOPgmw

In Amerika wordt tv-zender Spike op 18 januari omgedoopt tot Paramount Network. Op 24 januari trapt het nieuwe kanaal af met de waargebeurde miniserie Waco, waarin sekteleider David Koresh (een onherkenbare Taylor Kitsch) en zijn volgers een privé-oorlog uitvechten met de ATF en de FBI. Het leidde in het voorjaar van 1993 tot een 51 dagen durende belegering van het hoofdkwartier van de Branch Davidians-groep. Michael Shannon (Boardwalk Empire) is in de serie te zien als Gary Noesner, de onderhandelaar die later het boek schreef waar de serie (mede) op werd gebaseerd. Melissa Benoist (nu op Netflix te zien als Supergirl) en Julia Garner (die definitief doorbrak met haar rol in Ozark) spelen twee zussen, die als volgelingen beide een kind kregen met Koresh. Bekijk hier de teaser trailer voor Waco. Overigens is Paramount Network voor 2018 ook de serie Yellowstone (met Kevin Costner) van scenarist Taylor Sheridan (Hell or High Water) aan het voorbereiden.

Altered Carbon (2 februari, Netflix)

https://www.youtube.com/watch?v=3kBhnkHF1zY

Netflix maakte in 2017 een einde aan Sense8, maar de streamingdienst heeft voor 2018 alweer twee andere ambitieuze scifi-series klaarstaan. De eerste daarvan is Altered Carbon, een heuse tech-noir in de stijl van films als Blade Runner en Strange Days. Scenariste Laeta Kalogridis (Shutter Island) kocht vijftien jaar geleden al de filmrechten van het boek van Richard K. Morgan, met het idee om er een speelfilm van te maken. Uiteindelijk moest Netflix eraan te pas komen om haar droomproject te verwezenlijken als televisieserie. In de toekomstwereld van Altered Carbon is het mogelijk om een bewustzijn te bewaren op een kleine chip, om deze vervolgens te implanteren in een nieuw lichaam. De rijke Bancroft (James Purefoy) geeft zo de 'opgeslagen' militair Takeshi Kovacs (Will Yun Lee) een nieuw lichaam (dat van Joel Kinnaman uit The Killing) om zijn eigen moord te onderzoeken. Neem ook een kijkje achter de schermen bij Altered Carbon.

Here and Now (11 februari, HBO)

https://www.youtube.com/watch?v=sdvSyhyBD6Q

Here and Now is het nieuwe project van Alan Ball, de Oscarwinnende scenarist van American Beauty. Ball maakte recentelijk het vampierdrama True Blood voor HBO, maar zijn nieuwe serie harkt terug naar zijn eerste succes op de zender. Net zoals het door hem bedachte Six Feet Under (de laatste aflevering wordt nog steeds gezien als één van de beste tv-finales ooit) moet Here and Now een aangrijpend familiedrama worden. De serie draait om het multiraciale gezien van Tim Robbins (The Shawshank Redemption) en Holly Hunter (The Piano). Het echtpaar zorgt voor hun biologische dochter Kristen (Sosie Bacon uit 13 Reasons Why), maar hun overige drie (al wat oudere) kinderen werden geadopteerd uit Somalië, Colombia en Vietnam. Here and Now wordt door zender HBO omschreven als een 'tragikomische meditatie op de verdeeldheid in het hedendaagse Amerika, gezien door de ogen van mensen en gezinnen van verschillende afkomsten'. De serie zal in Nederland waarschijnlijk te zien zijn bij Ziggo. De eerste teaser is al uit.

The Looming Tower (28 februari, Hulu)

https://www.youtube.com/watch?v=IsneeRzsrwI

Streamingdienst Hulu verraste in 2017 met The Handmaid’s Tale, dat maar liefst 8 Emmy’s (inclusief het felbegeerde beeldje voor beste dramaserie) wist te winnen. De serie werd daarna door Videoland naar Nederland gehaald. De volgende prestigieuze Hulu-dramaserie is The Looming Tower, dat in Nederland te zien zal zijn bij Amazon. De tiendelige boekverfilming blikt terug op de groeiende dreiging van Osama Bin Laden en Al-Qaida en zal op controversiële wijze laten zien hoe de rivaliteit tussen de CIA en de FBI mogelijk onbedoeld de weg vrijmaakte voor de aanslagen op 11 september. Jeff Daniels (die in 2017 op Netflix te zien was in Godless) geeft gestalte aan John O’Neill, het hoofd van de FBI’s anti-terreureenheid in New York en Tahar Rahim (bekend van het Franse gevangenisdrama Un prophète) speelt zijn briljante protégé (en Islam-kenner) Ali Soufan. Alec Baldwin (30 Rock) heeft een bijrol als voormalig CIA-directeur George Tenet. Neem alvast een kijkje achter de schermen.

Maniac (NNB, Netflix)

Na het bejubelde eerste seizoen van True Detective en de goed ontvangen Netflix-film Beasts of No Nation ging het even wat minder met Cary Fukunaga. De regisseur verliet zijn adaptatie van It na onenigheid met de studio en moest ook de regie van de serie The Alienist (volgend jaar eveneens op Netflix) uit handen geven aan de Belgische filmmaker Jakob Verbruggen. Voor 2018 staat er echter wel weer een door hem geregisseerd tv-project op stapel in de vorm van Maniac, een remake van de gelijknamige Noorse serie die momenteel ook te zien is op Netflix. De Amerikaanse versie draait om twee patiënten (gespeeld door Emma Stone en een dit keer weer redelijk slanke Jonah Hill, eerder samen te zien in Superbad) in een psychiatrische inrichting, die (grotendeels in hun eigen fantasiewereld) allerlei avonturen beleven. Showrunner Patrick Somerville heeft al ervaring met remakes van Scandinavische series, want de auteur schreef eerder voor The Bridge.

 

Lees ook