Top 10: NPO

 

De 10 beste programma’s op de NPO van deze week, in chronologische volgorde. Met deze week: 3Lab, documentaires en veel muziek.

(1) 3Lab
Maandag 14 augustus, dinsdag 15 augustus en woensdag 16 augustus. Elke avond vanaf 20:10 uur
Maandag: Vanuit het laboratorium van de publieke omroepen: Het beest in Klaas. Klaas van der Eerden onderzoekt welke talenten van dieren wij kunnen overnemen. Verder het humoristische sketchprogramma Achter de schermen en een portret van een verloren beschaving in IJburg in Yung Doc, de Eierlanders.

Dinsdag: De autistische vrienden Phil en Pascal gaan op zoek naar de beste achtbanen ter wereld (Phil en Pascal veroveren de wereld). Iris van Lunenberg vraag zicht af of gemengde relaties een graadmeter vormen voor integratie en acceptatie (Iris onderzoekt) en Douwe Bob ontvangt De Staat en Danny Vera, bijgestaan door een norse studiomanager, gespeeld door Michiel Romeijn (Douwe’s Livingroom)

Woensdag: Hiphopgroep Broederliefde gaat binnen 48 uur een plan bedenken om een te helpen bij een dringende hulpvraag (Broederliefde). Rapper en Bijlmer-bewoner Gideo gaat samen met EO-presentator Johan Eikelboom op onderzoek uit in de Amsterdamse wijk Bijlmer. 48 uur leven met de gastvrijheid van de bewoners. (Vrienden van de Bijlmer). Rapper Fresku en filmmaker Teemong presenteren een collectie bizarre sketches in De Fresku & Teemong Show.

Het beest in Klaas

(2) Elvis lives!
Woensdag 16 augustus, NPO1, 20:35 uur
Precies veertig jaar na de dood van Elvis Presley gaan Matthijs van Nieuwkerk, Art Rooijakkers en Andrew Makkinga op zoek naar de nalatenschap van de zanger. Van Nieuwkerk ontmoet gepassioneerde fans in Tokyo, Makkinga reist naar Las Vegas en Rooijakkers gaat op zoek naar de mens achter The King.
Aansluitend brengen Nederlandse artiesten (Anita Meyer, Douwe Bob, George Baker, Lucas Hamming en Diggy Dex) de grootste hits van Elvis ten gehore. Dit vanuit een tot gevangenis omgebouwde zaal in Utrecht.

Elvis Presley

(3) 2Doc: Queen of Versailles
Woensdag 16 augustus, NPO2, 22:45 uur
Documentaire die de Amerikaanse miljardair David Siegel en zijn dertig jaar jongere vrouw Jackie Siegel volgt, terwijl ze in 2007 een enorme villa laten bouwen. Maar de werkzaamheden aan de woning, dat het grootste vrijstaande huis in de VS niet worden, komen tot stilstand wanneer de Siegeltjes getroffen worden door de economische crisis.

Queen of Versailles

(4) 2Doc: Inequality for all
Donderdag 17 augustus, NPO2, 00:35 uur
Professor Robert Reich toont aan dat inkomensongelijkheid de droom onmogelijk maakt. De Amerikaan was minister van Werkgelegenheid onder president Bill Clinton, en deed jarenlang onderzoek naar inkomensverschillen. Hij beredeneert dat die verschillen niet alleen slecht zijn voor de lagere klasse, maar ook voor de rijkste één procent.

(5) 3Doc: Hockeymeisjes
Vrijdag 18 augustus, NPO3, 21:50 uur
Het meisjes-A-team van AH&BC, een van de beste meisjesteams van Nederland, wordt een seizoen gevolgd in hun strijd om het landskampioenschap hockey. De documentaire biedt een inkijk in het doorgaans zo gesloten bolwerk van de hockeywereld en in het bijzonder die van Amsterdam-Zuid.

(6) Andere Tijden: de ballen van de jaren 80
Zaterdag 19 augustus, NPO2, 20:25 uur
Documentaire over Nederland in de jaren 80, een periode die werd gekenmerkt door de sterk toenemende werkloosheid en de stijging van de huizenprijzen. Door middel van archiefbeelden uit deze tijd wordt de economische malaise in beeld gebracht.

(7) Bert Visscher: zelden zoiets gezien
Zaterdag 19 augustus, NPO1, 20:30 uur
Registratie van de voorstelling ‘Zelden zoiets gezien’ uit 2016. De rode draad van de show wordt gevormd door het regionale vliegveld Ter Haxel, waardoor er voornamelijk luchtvaart-gerelateerde sketches te zien zijn.

(8) Prinsengrachtconcert
Zaterdag 19 augustus, NPO2, 21:20 uur
Live-uitzending van het jaarlijkse concert op de Prinsengracht in Amsterdam, waar klassieke muziek en popmuziek samenkomen, gepresenteerd door Hans van den Boom. Het Britse strijkkwartet Brodsky Quartet is de hoofdgast en samen met de bevriende musici pianiste Nino Gvetadze, bandoneonspeler Marcelo Nisinman en contrabassist Zoran Markovic wordt een gevarieerd programma aangeboden. Eerder op de avond, om 18:05 uur, wordt het Kinderprinsengrachtconcert uitgezonden op NPO3, gepresenteerd door rapper Yes-R.

(9) Lowlands 2017
Zaterdag 19 augustus en zondag 20 augustus, NPO3, 22:00 uur
Live-verslag van popfestival Lowlands in Biddinghuizen, dat wordt gehouden op 18, 19 en 20 augustus. Er zijn onder anderen optredens van artiesten als Mumford & Sons, The XX, Editors, Bastille, Chef’Special, Cypress Hill, Elbow, Iggy Pop, Kovacs, London Grammar, Dolf Jansen, Henry van Loon en Herman Brusselmans.

(10) Zomergasten: Frans de Waal
Zondag 20 augustus, NPO2, 19:55 uur
Janine Abbring brengt de avond door met Frans de Waal. De Nederlandse bioloog werd wereldwijd bekend door zijn gedetailleerde observaties van de chimpansees van Burgers’ Zoo in Arnhem. Daarover schreef hij het boek Chimpanseepolitiek. Daarnaast is De Waal voorzitter van het Living Links Center en hoogleraar aan meerdere universiteiten.